szegregáció

2019.01.21. 16:50

Százmilliókkal segítik a nehéz sorsúak felzárkóztatását Ecsegen

Több százmillió forintos támogatásból segítik a településen a nehéz sorsú embereket, hogy jobb, tartalmasabb életük lehessen és beilleszkedhessenek Ecseg közösségi életébe.

Tóth-Nagy Orsolya

Forrás: shutterstock

Két pályázatra is jelentkezett a helyi önkormányzat a közelmúltban, hogy felszámolják a faluban a szegregált élethelyzeteket. Mindkettő sikeres elbírálásban részesült. A projektek időtartama három év, az elnyert támogatások összege pedig csaknem száznegyvenmillió és közel kétszázmillió forint.

– Ecseg kistelepülés, ahol összesen 1174 fő lakik, de a roma lakosság aránya megközelítőleg több mint ötvenszázalékos. A faluban van szegregált lakókörnyezet, ez a Dankó utca. Célunk, hogy segítsük az ott élők integrációját és társadalmi felzárkóztatását – mondta portálunknak Borbás Zsuzsanna, a projekt szakmai vezetője.

A projekt szakmai vezetője elmondta, hogy szeretnék, ha növekedne a képzettségi szint és javulnának a gyermekek előhaladási esélyei
Illusztrációs fotó: Shutterstock

Hozzátette: szeretnék, hogy növekedjen a képzettségi szint, ezzel párhuzamosan pedig a foglalkoztatásba kerülők aránya. Fontos továbbá, hogy javuljanak az iskoláskorúak előhaladási esélyei, ezzel együtt pedig a tanulmányi eredmények és a szabadidős lehetőségek. Céljuk továbbá, hogy csökkenjen a szenvedélybetegségekben szenvedők száma, illetve a közszolgáltatások elérhetősége.

– A projektbe összesen hetven főt sikerült bevonni a 16–54 éves aktív korosztályból. Létrehoztuk az úgynevezett Csillag szolgáltató pontot, amely a közösségi szociális programok helyszíneként szolgál. Itt történik a gyermekek felzárkóztatása, a szabadidős és csoportfoglalkozások, de az ifjúsági és a kicsik klubja is itt tartja összejöveteleit. A második félévtől szeretnénk fejlesztőpedagógust és gyógypedagógust is bevonni a programba, ők külön foglalkoznának a gyerekekkel. Ezenfelül lesznek különféle tájékoztatók is, mint például drogprevenciók vagy szexuális felvilágosítások. Számos rendezvényünk megvalósult már és idén is szervezünk eseményeket, hogy a résztvevők be tudjanak illeszkedni a falu közösségi életébe – közölte Borbás Zsuzsanna.

A szakmai vezető azt is elárulta, hogy a jövőben képzéseket is indítanak majd az ott élőknek, valamint egynapos kirándulásokkal és gyermektáborokkal is készülnek a kicsik számára.

A szakember úgy fogalmazott, hogy a projektnek köszönhetően olyan pozitív változás indult el a településen, amelyre eddig még nem volt példa.

Fotó: Shutterstock

Lakások épülnek

Egy másik projekt keretében, amelynek célja szintén a szegregált élethelyzetek felszámolása, szociális bérlakásokat hoznak létre. Öt ingatlant felújítanak, egyet pedig építenek. Ezzel szeretnék javítani a programban részt vevő hátrányos helyzetű emberek lakhatási feltételeit. Kritérium, hogy a szociális bérlakások integrált részen legyenek, tehát nem a Dankó utcában.

A jelenlegi Csillagpont, amelyet az önkormányzat bérel, megfelelő helyen van, de helyette új ingatlant is létrehoznak majd. Ezenkívül pedig egy Csillagház is épül majd, ahol a közösségi programokat valósítják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában