téli sportok

2019.01.27. 06:53

Síszünet nincs, táborban siklik a nógrádi iskolás

Manapság egyre több helyen tartanak síszünetet országszerte azért, hogy a gyerekek síelni mehessenek. Nógrád megyében még nincs ilyen, de több intézmény sítábort szervez a tanulók számára.

Lászlók Judit

Több oktatási intézmény is lehetőséget teremt arra, hogy megismertessék a havas sportágakat a diákokkal

Forrás: NHM

Fotó: Ladóczki Balázs

Sem a Salgótarjáni, sem a Balassagyarmati Tankerületi Központ iskolái nem tartanak síszünetet, de ez még nem jelenti azt, hogy az intézményeik ne terveznének efféle kirándulásokat.

Több oktatási intézmény is lehetőséget teremt arra, hogy megismertessék a havas sportágakat a diákokkal
Fotó: Ladóczki Balázs / NHM

A Balassagyarmati Dózsa György Általános Iskola például minden évben szervez sítúrát a diákjainak. A létesítmény egyébként köznevelési típusú sportiskola, éppen ezért alapfeladata, hogy bármilyen sportágat népszerűsítsenek, megismertessenek a diákokkal.

– Az intézményünkben nem tartunk síszünetet, ennek ellenére a szülői munkaközösséggel közösen minden évben szervezünk 3–5 napos sítáborokat, amit meg is valósítunk, ha összejön a tíz fő feletti létszám. Rendszerint az Alacsony–Tátrában bonyolítjuk le ezeket. Korábban Kokava volt a kedvelt úti cél, most pedig Tále. A sítáborba bármely tanulónk jelentkezhet, a költségeket mindenki saját maga rendezi a szállásadók felé. Arra is van lehetőség, hogy a szülő is csatlakozzon a kiránduláshoz. Idén két kisbusszal 15 gyermek és 2 testnevelőnk utazott el az egyik szlovákiai síparadicsomba. Az ott lévő tanulók között van olyan, aki először vesz részt a táborban, de van olyan is, aki rendszeres visszatérő. Azonban előfordult már, hogy korábban elballagott diákjaink is visszatértek és társultak hozzánk – mondta Szabó Csaba intézményvezető.

A Madách Kollégium és a Balassi Bálint Gimnázium már 2000 óta szervez sítábort az Arany János Tehetséggondozó Program keretén belül, annak finanszírozásával.

– Minden évben elvisszük a tehetséggondozó programban résztvevő elsőéveseket öt napra Kokavára, majd egy hétvégére azokat a felsőbb éves diákokat, akik megszerették ezt a sportot. Az elsősök általában harmincan vannak, a nagyobbak pedig ötvenen utaznak el a táborba. Természetesen az intézményünk rendelkezik olyan testnevelő tanárral, aki egyben síoktató is, így ő vezeti a tábort. A szükséges felszereléseket a kollégium biztosítja. A kokavai helyszínt a diák- és pedagógusbarát kialakítása miatt nagyon szeretjük, s az ott lévő tanulópálya is sokat segít a gyerekeknek – mondta Magyar Zoltán, a Madách Kollégium igazgatója.

Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

Közkedvelt közeli síparadicsomok

Manapság Magyarországon is egyre terjed a síszünet, viszont a legtöbb intézményben még mindig nem tartanak ilyet. Ennek a szünetnek – ahogy a többinek is – szerepelnie kell a tanév menetrendjében, hogy a diákok és a szülők időben értesülhessenek róla. Ez azért is fontos, hogy a család az időpont tükrében szervezhesse meg a saját programját. Mivel a síszünetre nem mindenhol van lehetőség, néhány intézmény sítábort szervez a tanulóinak, ahová akár a szülők is csatlakozhatnak. A népszerű helyszínek közé tartoznak az ausztriai és a szlovák síparadicsomok, de a Mátraszentistvánon lévő síparkot is szívesen látogatják a síelni vágyók. Utóbbi egyébként rendelkezik síiskolával is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában