Külföldi munka

2019.01.17. 07:00

Rekordösszeget utaltak haza tavaly a külföldön dolgozó magyarok

Az adatok szerint összesen 270 milliárd forintot utaltak haza a külföldön dolgozók tavaly. Ezzel az európai listán az ötödik helyen állunk.

Lászlók Judit

Borítékban nem célszerű hazaküldeni a keservesen megkeresett munkabért. Képünk illusztráció

Forrás: N.M.H:

Fotó: Hüvösi Csaba

Ma már mindenkinek van olyan ismerőse, aki külföldön dolgozik. A legnépszerűbb úti cél még mindig Németország, az Egyesült Királyság és Hollandia. A kinn dolgozók legtöbbször adósságaik miatt kényszerülnek arra, hogy munkát vállaljanak egy másik országban. A külföldön megkeresett pénzükből törlesztik a Magyarországon felvett lakás-, autó- és más hiteleket, vagy az itthon élő családtagokat támogatják. Akad olyan is, aki csak a váratlan kiadások miatt kialakult többletköltséget – mint egy új háztartási gép cseréje vagy éppen az autó javíttatása – finanszírozza a külföldön megkeresett pénzből, olyan is akad, aki a diákhitelét finanszírozza így.

Magyarország az ötödik helyen áll

A statisztikai adatok szerint 270 milliárd forintnyi eurót utaltak haza a tartósan külföldön élő és dolgozó magyarok tavaly. Ez az összeg 2012 óta folyamatosan növekszik. Szakértők szerint ez rendkívül jót tesz a magyar gazdaságnak és azért is fontos, mert a banki átutalásokból lehet következtetni akár a külföldön lévő magyarok számára is. Ezekből az adatokból készítettek egy listát is, amelyet Európában Portugália vezet, ők három és fél milliárd eurót küldtek haza. Magyarország ezen a listán az ötödik helyet foglalja el.

A közép-kelet európai országokat tekintve a románok és a lengyelek is megelőztek minket, mert ők több mint 2,5 milliárd eurót továbbítottak az otthoniaknak.

A salgótarjáni Kovács Borbála már két és fél éve dolgozik testvérével és édesanyjával együtt egy német gyárban.

– Nem szoktam pénzt utalni haza, mert majdnem az egész családunk külföldön dolgozik. Ha itthon tartózkodunk, és valamire szükségünk van, akkor azt bankkártyával ki tudjuk fizetni – mondta el lapunknak Kovács Barbara.

Nagy Nancy immáron négy éve él és dolgozik Berlinben, neki rokonai is élnek a német fővárosban. Ő is a kedvezőbb lehetőségek miatt költözött Németországba.

– Természetesen én is a jobb lehetőségek miatt maradtam a német fővárosban. Egy évben háromszor, esetleg négyszer fordul elő, hogy pénzt utalok az édesanyámnak, annak megfelelően, hogy mikor és mire van szüksége – nyilatkozta Nagy Nancy.

 

Borítékban nem célszerű hazaküldeni a keservesen megkeresett munkabért. Képünk illusztráció
Fotó: Hüvösi Csaba / N.M.H:

Körültekintéssel olcsóbb az utalás

A külföldről belföldre való banki átutalások előtt fontos, hogy tájékozódjon az ember, hiszen súlyos összegeket is bukhat egy tranzakció során. Ez azoknak lehet fontos, akik gyakran utalnak. A banki átutalás és a forintátváltás költsége pénzintézetenként változik, ezért célszerű információt gyűjteni, mielőtt az ember elküldené a pénzt magyar folyószámlára. A legegyszerűbb mód egy kimondottan pénzküldési szolgáltatással foglalkozó vállalat igénybe vétele, amelyik világszerte tart fenn ügyfélpontokat. Ott megadható, hogy kinek és hová szeretné küldeni az eurót vagy a dollárt, az itthon élő családtagok pedig forintban felvehetik ezt az összeget – természetesen a cég által átváltott árfolyamon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában