felfal

2018.12.20. 19:54

Tíz éve él a szécsényi madárpókok társaságában

A szécsényi Horváth Ádám nyolclábú házi kedvencei Dél-Amerikából származnak, és egészen kicsi koruk óta eteti őket.

Nagy Judit Áfonya

Horváth Ádám egyik kedvencével. A pókok táplálkozása nagyban függ a méretüktől

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

– Mindig is tetszettek a nem hétköznapi, egzotikus állatok – mondja Ádám. – Érdekesnek találom őket, mert mind más és más.

Horváth Ádám egyik kedvencével. A pókok táplálkozása nagyban függ a méretüktől
Fotó: Torjay Attila / NMH

A terráriumban pihenő két nőstény pók valóban különbözik egymástól. Egyikük lasiodora parahybana, vagyis brazíliai óriás madárpók. Kissé barátságtalan fajta, 20–25 centisre is megnő. Ádám példánya nőstény, ami a fekete özvegyhez hasonlóan párzás után felfalja a hímet, éppen ezért szaporítása nehézkes. A másik egyed egy brachypelma smithi, azaz mexikói vöröstérdű tarantula. Mérsékelten veszélyeztetett fajta, lakótársánál némileg kisebb, 14–17 centisre növő fajta. Házikedvencként szelíd természetű is lehet, ottjártunkkor kézről kézre járt.

Azonban tudni kell, hogy a pókokat nem lehet a kígyókhoz hasonlóan kiméregteleníteni, a madárpókok mindegyike idegméreggel rendelkezik, amely fajonként változó erősségű. Allergia esetén a csípés halálos is lehet, ennek hiányában azonban egy felnőtt számára nem végzetes, viszont a csípés helyének fájdalmas érzése mellett napokig tartó fejfájás, szédülés, hányinger és hányás követi, némely esetekben izomrángás. Éppen ezért a pók nem játék, tartása komoly felelősséggel jár.

A madárpók táplálkozása nagyban függ a pók méretétől, személyiségétől. Az sem mindegy, hogy épp vedlés előtt áll-e. (A fejlődő példányok évente többször, a felnőtt állatok egyszer vedlenek.) Ádám általában egérrel, tücsökkel, és sáskával eteti őket. A még kicsi testű pók hetente néhány tücsköt eszik, az igazán nagy méretű pedig egy egér behálózása és napokig tartó elfogyasztása után akár hónapokra is eltelik. Ha az ilyen méretűt nem egérrel tápláljuk, akkor akár heti 8–10 sáskát is elfogyaszt. Sokkal nagyobb feladatot igényel a megfelelő életkörülmények megteremtése.

– Van, amelyik kimondottan a magas páratartalmat és a magas terráriumokat kedveli, ezek általában az úgynevezett fán lakó madárpókok – sorolja Ádám a tudnivalókat. – Vannak talajlakók, amelyek általában a félsivatagos körülményeket preferálják, és vannak üreglakó, vagyis tárnázó madárpókok, ezek a sivatagi körülményeket szeretik. Bár így ezek általánosságban is igazak a legtöbbjükre.

Magyarországon veszélyeztetett fajnak minősülő pókot csak a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezményhez tartozó, ún. C.I.T.E.S. engedéllyel lehet tartani.

Címkék#madárpók

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában