Kedvezőtlen időjárás

2018.11.18. 06:48

Vesződtek a szárazsággal a nógrádi krumplitermesztők

A szokatlanul meleg és száraz időjárás kedvezőtlen hatással volt a burgonyatermésre nemcsak minőségben, de mennyiségben is.

Tóth-Nagy Orsolya

Országszerte kevesebb lett idén a burgonya, így Nógrád megyében is.

– A zöldség kezdeti fejlődése az aszályos időszakra tevődött, ezért a tőszámbeállottság sok helyen alacsonyabb volt az optimálisnál. Aki aszályban nem öntözött, az gyenge és közepes termést kapott. A csapadékosra fordult időjárás már kedvezett az állományoknak, de azokon a helyeken, ahol több csapadék hullott, jelentős belvíz is kialakult, – mondta Szandai József, a Nemzeti Agrárkamara Nógrád Megyei elnöke.

Akadtak gondok a háztájinál is

Azok, akik otthon termelnek burgonyát, szintén a termésmennyiség csökkenésével szembesültek.

– Mivel úgynevezett csávázott burgonyát használtam, ezért nekem 20 százalékkal lett csak kevesebb a termésem, mint az előző évben. Ez ellenáll a betegségekkel szemben és véd a rovarok ellen, de rendszeresen locsoltam a száraz időszakokban is – mesélte a tari származású Nagy Lajos, aki évek óta termel burgonyát kertjében. Mint mondta, sok ismerősének azonban 40 százalékkal kevesebb lett és a minősége is gyengébb a tavalyihoz képest.

A végleges becsléshez gyűjtött adatok szerint idén a termés mindössze 23,9 tonna/hektáros lett, szemben az optimális 40 tonnával. Nógrád megyében egyébként 688 tonna lett az idei össztermés.Hozzátette: a kedvezőtlen időjárás hatása a termésmennyiségben is megmutatkozik megyénkben is.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 1960-ban hazánkban 3 millió tonna burgonya volt, ez a mennyiség 1990-ben 1,2 millióra, a 2000-es évek elejére pedig 784 ezer tonnára csökkent.

Jelenleg hazánkban üzemi méretben 8088 hektáron termelnek burgonyát, ami mintegy 200 ezer tonna körüli és ehhez jön még hozzá a háztáji termesztés.

Elmondható tehát, hogy fél évszázad alatt szinte a tizedére csökkent a burgonya mennyisége.

Szandai József kitért arra is, hogy a legtöbb termést Csongrád, Bács-Kiskun, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megye adja. A fogyasztás élénkítéséhez ebben az ágazatban is szükség lenne a közösségi marketing-tevékenységekre, de elengedhetetlenek a termelői együttműködések, a közös termelésszervezés és értékesítés is. Az erős feldolgozóipar hiányát ugyanis nagyon megszenvedi az ágazat.

Az előzetesen reméltnél kevesebb burgonya került a zsákokba Nógrád megyében is, Fotó: Hüvösi Csaba

Ezek is érdekelhetik