Nagylelkűség

2018.11.23. 16:52

Megható lovas kezdeményezés indult Karancsberényben, hála ennek a párnak

Nem mindennapi kezdeményezés indult útjára Németországból, amely immár Nógrád megyében is felütötte a fejét.

Papp Bianka

Fotó: Ladóczki Balázs

Nem csak a külföldi, de a magyar, sőt már Nógrád megyei lovasok csatlakoztak azon kezdeményezéshez, amelynek keretein belül hátrányos helyzetű, illetve sérült gyerekeknek biztosítanak ingyenes lovas órákat.

Mi az egyik közösségi oldalon találkoztunk Kirner Bogi felhívásával. A fiatal lány azonban nem csak a lovak, de más állatok, mint például kutyák, két imádnivaló kecske és a nyuszik világát is megmutatná azoknak a gyerekeknek, akik ellátogatnak hozzá.

Útrakeltünk hát mi is, hogy személyesen is találkozzunk vele. Kora reggel érkeztünk meg Karancsberénybe, de Bogi és párja már a lovak körül tett-vett. Megpróbáltunk mi is segíteni, így lócsutakolás közben beszélgettünk.

Fotó: Ladóczki Balázs

Mint megtudtuk, a lány már gyermekkora óta imádja ezeket az állatokat, mindig is lenyűgözték, nemrégiben pedig megvásárolta első saját kancáját, Zafirát, majd később másik lovát Xavért. Akik nap, mint nap rengeteg munkát adnak nekik, de mindez megéri. Hogy mióta lovagol? Már tizenegy éve.

Kíváncsiak voltunk, Bogi miért is csatlakozott ehhez a nemes kezdeményezéshez, illetve mi is ez pontosan.

– Országszerte rengetegen jelentkeznek, hogy segítenének azoknak, akik nem tehetik meg, hogy több ezer forintot költsenek egy-egy lovagló órára. Úgy gondoltuk párommal, hogy mi is belevágunk és lehetőséget teremtünk mindenkinek, akinek van kedve eljönni hozzánk, nem csak a hátrányos helyzetűeknek, tényleg bárkinek – mesélte Bogi, aki azt is hozzátette, hogy egyetlen gond van: sokan nem tudják, hogy a környékükön is van ilyen lehetőség és nagy távolságokból is jelentkeztek már hozzá.

– Ezzel persze semmi gond – mondta, hiszen gyönyörű helyen élünk és sokan vágynak vidékre, de van akinek az utazás is probléma lehet. Szeretnénk megszerettetni és testközelbe hozni ezt a hobbit az emberekhez.

Fotó: Ladóczki Balázs

Mint megtudtuk, már rengetegen keresték meg a lovast, aki elképzelései szerint egész decemberben várja majd, hogy boldoggá tegye azokat, akiknek egyébként nem adatik meg ez a lehetőség.

– Terveink között szerepel, hogy télen akár lovas szánkózást is szervezzünk, nagyon bízunk benne, hogy esni fog a hó, ez egy nagyon nagy élmény lehet – mesélték Bogiék.

Ahogy már említettük, nem csak paripák, de más szeretnivaló négylábúak is várják a vendégeket, akiknek törődése sokat jelenthet egy beteg gyermek számára. Bogi szeretné testközelbe hozni az állatok szeretetét, tervei szerint az odalátogatók megtanulhatnak bánni a lovakkal és természetesen lovagolni is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában