csokimikulás

2018.11.09. 11:32

Már most Mikulásoktól roskadoznak a nógrádi boltok polcai

Már évek óta az élelmiszerüzletek és a bevásárlóközpontok egyre korábban kezdik meg a karácsonyi kampányokat. Több helyen az is előfordul, hogy már október elején csokimikulások díszelegnek a polcokon, és karácsonyfa-fényfüzérek villognak a kirakatokban. Egyes nyugati országokban már nyár végén megkezdik az adventi készülődést, de itt még nem tartunk...

Szabó Rita

Még csak ősz vége van, alig múlt el mindenszentek, de néhány üzletben a mécsesek és a koszorúk mellé már felsorakoznak a polcokon a csokoládémikulások. A legtöbb élelmiszerüzletben és bevásárlóközpontban már október elején megkezdődött a szezon, ünnepi édességek tömkelegével találkozhatunk a szokatlanul magas hőmérséklet miatt szokatlan novemberben.

Még túl korán van a csokimikuláshoz és a díszgömbökhöz – így vélekedett a legtöbb vásárló, akik az egyik salgótarjáni élelmiszerüzletben lettek figyelmesek a korán megjelenő csokoládéfigurákra. Az elmúlt években megfigyelhető, hogy egyre korábban rakják ki ezeket az édességeket, a lehetőségeknek pedig csak az emberek pénztárcája szab határt. A legtöbben persze az ünnep közeledtével, decemberben vásárolják meg a Mikulásokat, a virgácsokat.

Csokoládéfigurákkal teli polcok egy salgótarjáni üzletben, Fotó: Hegedűs Márk/NMH

– A mi üzletünkben csupán négy napja helyeztük ki a csokoládémikulásokat. Nem tartom korainak a novemberi időpontot. Nógrádban december elejéig kevesen jutnak pénzhez – mondta el egy salgótarjáni élelmiszerüzlet vezetője.

Hozzátette: a csokoládégyárak már augusztusban legyártják a decemberi édességeket, így gazdasági szempontból is érdemesebb korán kezdeni az árusítást.

Az üzletben megtalálható legolcsóbb, 20 grammos csokoládémikulás már 60 forintért beszerezhető, de van minőségi, 75 grammos édesség 960 forintért is. A boltok polcairól természetesen a virgács sem hiányozhat, amelynek darabja átlagosan 150 forintba kerül.

– Nyilvánvaló, hogy be kell csábítani a vevőket az üzletekbe, így nem csodálkozom azon, hogy már most megvásárolhatók a mikuláscsokik. Szerintem egyszerűbb időben felmérni a csokoládékínálatot, és a legjobb ár-érték arányban hozzájutni. Az unokák elől viszont érdemes eldugni, ugyanis korán elszállhat az ünnepi ajándék öröme – mondta el a kínálatban válogató salgótarjáni Kovács József.

Mit szól az utca embere?

Rózsa László: – Engem frusztrál a csokimikulások látványa, már csak a húsvéti nyúl hiányzik... Úgy veszem észre, hogy a szülőket is bosszantja a helyzet, a gyerek, ha megpillantja az édességeket, rögtön meg is akarja vetetni. Én csak akkor vásárolok, amikor már esedékes. A két unokámnak szoktam kedveskedni az ilyen édességekkel.

Bangóné Oláh Margit: – Ha idő előtt veszem a csokit, megolvad a meleg lakásban. Évek óta így megy ez már, hónapokkal ezelőtt kiteszik az emberek elé, nemcsak az édességeket, hanem a fényfüzéreket, díszgömböket is. Egyedül a 22 éves unokámat szoktam meglepni, hiába, hogy már felnőtt így is örülni szokott, hogy egy pillanatra ismét gyerek lehet.

Szabó József: – Reklámfogásnak tartom, hogy bőven az ünnepek előtt kerülnek ki a csokimikulások és szaloncukrok. Ausztriában hamarabb kezdődik a karácsonyi vásár, itthon le is vagyunk maradva. A megyét nem a jómódú emberek lakják, az ünnepeken sem érzem a karácsony hangulatát. Az utolsó pillanatra hagyom a csokik vásárlását.

(Borítóképünket készítette: Hegedűs Márk/NMH)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában