Nógrád megye

2018.11.12. 06:47

Közeleg az év vége: bírságot kockáztat, aki nem jelenti be gyümölcsültetvényét

Megváltoztak a gyümölcsültetvények telepítésének engedélyezésével és a meglévő ültetvények nyilvántartásával kapcsolatos előírások, amelyek szerint a terület használói az év végéig jelenthetik be szankciómentesen az engedély nélkül telepített gyümölcsösöket.

Veres Edina

Csorvás, 2017. szeptember 27. Nő szedi a Golden almát a csorvási Hunapfel 23 hektáros gyümölcsfa ültetvényén 2017. szeptember 27-én. Az ültetvényen hatvan embernek adnak munkát a várhatóan 800 tonna gyümölcs leszüretelésének idején. Az idén igen jó minőségű termést külföldre és belföldre egyaránt értékesítik. MTI Fotó: Lehoczky Péter

Forrás: MTI

Fotó: Lehoczky Péter

Szandai József, a Nemzeti Agrárkamara (NAK) Nógrád megyei elnöke elmondta: ez év végéig lehet szankciómentesen bejelenteni az engedély nélkül telepített gyümölcsültetvényeket.

– 2018. január 1-jétől megváltoztak a gyümölcsültetvények telepítésének engedélyezésére, valamint a meglévő ültetvények nyilvántartására vonatkozó előírások. Ebből kifolyólag az idei év előtt engedéllyel telepített gyümölcsösök használóinak adategyeztetés céljából szükséges az információszolgáltatás. A Területfejlesztésről és területrendezésről szóló törvény előírja a gyümölcsültetvények nyilvántartásba vételét, amely kataszter közhiteles nyilvántartásnak minősül. A kötelezettség a 2500 négyzetmétert meghaladó gyümölcsültetvényekre vonatkozik.

Ugyanakkor a jogszabály lehetőséget biztosít arra is, hogy a 2018. január 1-je előtt, engedély nélkül telepített gyümölcsültetvényeket 2018. december 31-ig szankció nélkül jelenthesse be nyilvántartásba vétel céljából az ültetvény használója a területileg illetékes telepítési hatósághoz. Ehhez a bejelentőnek egy adatlapot szükséges kitöltenie, amely tartalmazza a földhasználó adatait, az ültetvényre vonatkozó információkat, illetve az adatok valóságnak való megfeleléséről szóló nyilatkozatot. Az adatlap kitöltésén kívül más dokumentum benyújtására nincs szükség. A jelentések benyújtását az ültetvények használói illetékmentesen tehetik meg a Nógrád Megyei Kormányhivatalnál. Abban az esetben, ha valaki számára nem egyértelmű, hogyan kell helyesen kitölteni az adatlapokat, a falugazdásztól kérhet szakszerű tájékoztatást vagy segítséget – mondta az elnök.

Szandai József hozzátette: a bejelentések valóságtartalmát az illetékes telepítési hatóság – a megyeszékhely szerinti járási hivatalok e feladatokat ellátó szervezeti egysége – a helyszínen ellenőrizheti. A NAK megyei elnöke kiemelte: a bejelentési kötelezettség elmulasztása 20-tól 50 ezer forintig terjedő bírság kiszabását vonhatja maga után.

Szandai József úgy fogalmazott, hogy természetes személyek a bejelentéseket papír alapon, postai úton a megyeszékhely szerinti járási hivatalokhoz vagy e-papíron, elektronikus úton nyújthatják be. A gazdálkodó szervezetek cégkapujukon, az egyéni vállalkozók pedig ügyfélkapuik segítségével, elektronikus úton kötelezettek a bejelentés benyújtására.

Szandai József kitért arra is, hogy az elektronikus benyújtásra szolgáló felület a https://epapir.gov.hu/ címen érhető el, illetve elmondta, hogy az e-mailen érkező beadványok elfogadására nincs lehetőség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában