jegyzet

2018.11.08. 13:48

Ivócimborák

Emlékszem, kamaszkori barátaim a szükséges alapozás nélkül, egyik szórakozóhelyre sem voltak hajlandóak betenni a lábukat.

Szabó Rita

Az alapozás a megfelelő mennyiségű és minőségű alkohol megivását jelentette, máskülönben – akkori elmondásuk szerint – élvezhetetlen lenne a buli.

Ezeket a „rituálékat” a szülők miatt sosem tudták az otthon melegében lebonyolítani, így mindig a szabad ég alatt fogyasztották el a néha egészen kis mennyiségű alkoholt. Az „ivócimborák” zöme lány volt, így olyan is előfordult, hogy több mint két órán keresztül a téli hidegben ácsorogtunk azért, hogy az az egy-két korty pezsgő elfogyjon. Számomra ez a „szeánsz” korántsem volt élvezetes, baráti körömben meg is kaptam érte a magamét. Mivel elutasítottam az alkoholt, megpecsételtek: velem nem jó bulizni... Persze fordult a kocka, sőt, mindig nevettem a markomba, amikor a kínzó másnaposság miatt megfogadták: többé egy kortyot sem! Az alkohol iránti érthetetlen vonzalom már akkor jelen volt a fiatalok életében, jelenleg pedig az alkoholfogyasztás terén élen járnak a magyar fiatalok Európában. A litván és a horvát sihedereket megelőzve kerültek az „előkelő” pozícióba.

Szomorú tény. Főleg, hogy még az igen demokratikus Egyesült Államokban is csak 21 év fölött lehet alkoholt fogyasztani, hazánk nebulói pedig már az este hétig tartó sulibulikba is becsempésznek néhány deci töményet. Pedig a felnőtté válásnak is akad ennél sokkal hasznosabb módja is...

Címkék#jegyzet

Ezek is érdekelhetik