Momo

2018.09.01. 20:12

Vigyázat: megyénkben is felbukkant az internetes, félelmetes rémlény

Hazánkban is öngyilkosságba hajszolt egy fiatal lányt a Momo néven elhíresült internetes rémlény. Lelki zsarolással, ijesztő fenyegetéssel éri el, hogy részt vegyenek egy játékban aminek sikeres elvégzése után csak egy a „jutalom”: az öngyilkosság.

Szabó Rita

Forrás: Shutterstock

– Pszichológiai szempontból bonyolult kérdés a Momo-jelenség, de röviden úgy tudnám értelmezni, hogy nem minden gyerek válik áldozattá és azt kell megvizsgálni, hogy kik a veszélyeztetettek. A gyerekek azért kerülnek a hatása alá, mert valóságosnak élik meg a fenyegetettséget, azonban ez nem az életkortól függ. Azt is hihetnénk, hogy egy iskoláskorú gyereknél már valósághű észlelés van, el tudják különíteni a valóságot a képzelet, a fantázia szüleményeitől – mondta Szabóné Koós Ibolya klinikai szakpszichológus. Hozzátette: ma már az óvodások virtuóz módon kezelik a számítógépet, így ebből a szempontból óriási szakadék van a generációk között.

Mifelénk sem ismeretlen

Szerkesztőségünket egy neve elhallgatását kérő salgótarjáni anyuka kereste fel. Elmondása szerint már többször hallott a „lényről” azonban csak akkor fogta fel a helyzet súlyosságát, amikor tizennégy éves lánya rémisztő üzenetet kapott. – Előre figyelmeztettem őt abban, szóljon, ha bárkitől is üzenetet kap. A félelmem beigazolódott, ugyanis rohanva hozta az okostelefonját. Az üzenetben az állt: mindent tudok rólad. A levél feladóját azonnal letiltották.

Momo Fotó: ma.hu

– Amikor a kisgyerek játszik, egy megváltozott tudatállapotban van, ami nem kóros, és amiből bármikor ki tud lépni, ha abbahagyja a játékot. A számítógép kínálta virtuális világgal az a gond, hogy nem a gyermek találta ki magának a képzelet, a fantázia és a kreativitás útján, hanem készen van, minden mozog, színes, életszerű, ugyanakkor kellően félelmetes, bizarr és hívogató – mondta.

A szakember szerint nehezen lehet megtiltani a játékokat, ám mégis szülői kontroll alá kell vonni. Fontos át gondolni, hogy hány éves gyerek kezébe adjunk tabletet.

A legnehezebb helyzetben a kamaszok vannak, akik már kibújnak az ellenőrzés alól, nem engedik a szülői cenzúrát. Ha nem kell félni a szülőtől, akkor tud őszinte lenni a fiatal, így tudatosul benne, hogy védelembe veszik bármilyen fenyegetettség is éri.

– Ha magára hagyják a gyermeket, előfordulhat, hogy észrevétlen marad, ha éjszaka nem alszik, hogy játék- vagy internetfüggőségben szenved, akkor a következmények beláthatatlanok – figyelmeztett a szakember.

Ha a szülő elveszíti az ellenőrző, szabályozó, korlátozó szerepét – ami akkor is szükséges, ha a gyerek lázadozik –, hamar átveszi a helyét egy szellem, egy szörny. Kihasználja a gyermek félelmeit, aki engedelmeskedik neki. Figyeljünk gyermekeinkre és mindent beszél-

jünk meg!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában