Vidéki levegő

2018.09.05. 06:43

Nem csak munkahelyet teremtenek, de segítséget is nyújtanak az alsótoldi Toldi Házban

A Toldi Házat a Kontakt Alapítvány és a helyi önkormányzatok együttműködése hozta létre. A társadalmi vállalkozás célja, hogy választott küldetésén túl hozzájáruljon szűkebb környezetnének mindennapjaihoz is.

Bercsényi Kinga

Az intézmény alapvetően két szociális vállalással jött létre. Munkahelyet teremt hátrányos helyzetű területen, valamint segítséget nyújt a sajátos nevelési igényű (SNI-s) gyerekeket nevelő családoknak. A Toldi Ház vezetőjével, Szabó Istvánnal beszélgettünk.

Több ilyen program kellene

A Toldi Házba érkező családoknak kiemelten fontos, hogy az intézmény befogadó hely, ahol hasonló családokkal pihenhetnek. – Magyarországon nagyon nagy probléma, hogy el vagyunk szigetelve és az SNI-s gyerekeket nevelő szülők egymástól is távol vannak. Sajnos nem létezik olyan közeg, ami rendszeresen összehozna minket, pedig az igény meg lenne rá. Az Elfogadlak program éppen ezért jelentős, mert itt lehetőségünk van pár napig barátkozni – nyilatkozta Radocsányi Melinda, az egyik anyuka.

– Elfogadlak hét elnevezésű programunkkal minden évben lehetőséget biztosítunk az SNI-s gyerekeket nevelő családoknak arra, hogy olyan érzékenyített környezetben pihenhessenek, ami teljes mértékben az ő igényeiket tartja szem előtt. Fontos kiemelni, hogy ez nem tábor. Igaz, hogy tetszés szerint tudunk a számukra egy-egy programot szervezni, akár a házon belül, akár azon kívül egy-egy kirándulás formájában, de ezek a napok mégis inkább arról szólnak, hogy az ideérkező családoknak alkalmuk nyíljon hasonló családokkal találkozni – nyilatkozta Szabó István.

Az intézmény vezetője azt is hozzátette, hogy a SNI-s családoknak fenntartott hétre mindenki mást, aki a Toldi Házban szeretne megszállni, elutasítanak, mert ez az időszak kizárólag az ő számukra van fenntartva. Az Elfogadlak hét keretén belük a szülőknek arra is módjuk van, hogy gyerekeiket szakemberekre bízzák.

– Az igényeknek megfelelően kialakított játszószobánk és sporttermünk is van játékokkal, ahol gyógypedagógus vagy gyógypedagógus-asszisztens foglalkozik a gyerekekkel naponta kétszer három órában. Ez idő alatt a szülők pihenhetnek. Ez a szolgáltatás nem kötelező és sokan nem is kérik, mert díjazás ellenében történik, de szeretnénk kihangsúlyozni, hogy vállalásunk nemcsak a gyerekeknek szól, hanem a szülőknek is, hogy a kikapcsolódás nekik is teljes értékű legyen – részletezte Szabó István, aki azt is elmondta, hogy figyelnek a speciális étkezési szokásokra is, és mindig annak megfelelően főznek. Az intézmény idei nyárra tervezett SNI-s családoknak szervezett hetei befejeződtek, de a Kontakt alapítvány munkatársai keresik a lehetőséget, hogy az őszi szünetben folytathassák a programot, hiszen nagyon sok pozitív visszajelzés érkezik a szülőktől, akik szívesen visszajönnének a későbbiekben is gyermekeikkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában