Túladagolás

2018.09.27. 10:35

Elítélték a 60 éves férfit, aki magára hagyta a haláltusáját vívó embert

A Nógrád Megyei Főügyészség segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt ítélt el egy 60 éves, Nógrád megyei férfival szemben, aki nem hívott mentőt a kábítószer túladagolás miatt eszméletlen férfihoz.

A vádlott 2017. május 12-én, a délutáni órákban, Salgótarjánban egy földön fekvő, eszméletlen férfira lett figyelmes. Meglökdöste a vállát, mire a férfi rövid időre magához tért, de nem mozdult meg, csupán artikulálatlanul, összefüggéstelenül beszélt. A vádlott annak ellenére, hogy észlelte, hogy a földön fekvő férfi segítségre szorul, semmit sem tett: magára hagyta őt anélkül, hogy akár a mentőket értesítette volna, vagy akármilyen módon segítséget kért volna.

Sajnos az eset tragikus fordulatot vett ezek után: a földön fekvő férfi később elhunyt, halálnak okaként kábítószer-túladagolást állapítottak meg. Az azonban az eljárás során nem bizonyosodott be, hogy az idejében érkező szakorvosi segítség esetén élete megmenthető lett volna – tudtuk meg a Nógrád Megyei Főügyészségtől.

Mint kiderült, a vádlott a nyomozás során tagadta a bűnösségét.

Az ügyben tartott előkészítő ülésen az ügyész az új büntetőeljárási szabályoknak megfelelően ismertette a büntetés mértékére vonatkozó indítványát is, kijelentve, hogy amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen beismeri a bűncselekmény elkövetését, vele szemben a vádiratban is indítványozott próbára bocsátás intézkedés tartamát 2 évi időtartamban tartja indokoltnak.

A jogaira történt figyelmeztetések és az ügyészi indítvány ismeretében a vádlott a terhére rótt bűncselekményt beismerte, és lemondott a tárgyalás jogáról. A bíróság megvizsgálta, hogy a bűnösséget beismerő nyilatkozat elfogadásának feltételei fennállnak-e, ezt követően a vádlotti beismerést elfogadta, majd a vádlottat kihallgatta a büntetéskiszabási körülményekre.

Ezután az ügyészi és védői felszólalásokat követően a bíróság nyomban ítéletet hozott, a vádlottat bűnösnek mondta ki segítségnyújtás elmulasztásának vétségében, és ezért őt az ügyészi indítvánnyal egyezően 2 évre próbára bocsátotta.

Az ítélet az előkészítő ülésen jogerőre emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában