Salgótarján

2018.09.07. 19:54

A kultúra felett is átívelt a kínai-magyar szerelem

A Sréter Ferenc Népfőiskolai Egyesület meghívására a magyar Zhang Edit és kínai, közelebbről pekingi férje, Zhang Ning speciális kínai orvosként dolgozik. Az egészség megőrzéséről és visszaállításáról tartottak előadást nemrég Salgótarjánban. A bemutató előtt Editet a keleti módszerekről, Ninggel való szerelméről és e két, egymástól távol eső kultúra áthidalásáról kérdeztük.

Palchuber Kinga

– Hogyan kezdődött ez a magyar–kínai szerelem?

– Ninggel még 1993 elején találkoztunk, amikor is meghívott egy újévi partira. Magyarországon decemberben ünnepeljük az újesztendőt, nem úgy, mint Kínában. Ning ugyanis elmesélte: náluk január végén, vagy február elején köszöntik a Holdújévet. A jól sikerült esemény hatására elkezdtem kínaiul tanulni. Ning ebben is sokat segített, egyre többször találkoztunk és a kettőnk közötti harmonikus kommunikáció egyre előrébb vitte a kapcsolatunkat…

Európában elfogadott módszerük

Zhang Edit és Ning szerelméből egy lányuk született, aki jelenleg Pekingben folytatja egyetemi tanulmányait. A fiatal lány pénzügyi szakembernek tanul, de a szépség és az egészség is érdeklődési körébe tartozik. A házaspár által Európában is ismertté tett meridiánkészülék a hagyományos kínai orvosláson alapuló elektronikus mérőműszer, amely a meridiáncsatornákat térképezi fel. Az eredmény elemzése után javasolt a gyenge pontok erősítése, a betegségek megelőzése érdekében. A meridiándiagnosztika már Szlovákiában, Csehországban, Romániában, Ausztriában, Franciaországban, Olaszországban, Angliában, Írországban és Németországban is használatos módszer. A kínai–magyar páros emellett oktatásokat is végez, hazánkban több száz személyt képeznek folyamatosan. Edit férjével az év egyik felét Magyarországon, a másikat pedig Pekingben tölti.

– Nehéz volt magyarként beilleszkedni e távoli kultúrába?

– A legelején minden nagyon különleges és érdekes volt. Mindenekelőtt a kultúrák közötti különbséget kellett áthidalnunk, hiszen mégiscsak tízezer kilométernyi távolságról beszélünk. Ehhez mindkettőnk részéről óriási rugalmasságra és nyitottságra volt szükség. Aztán egyre inkább elmerültem ebben a távoli kultúrában, s éreztem: közelebb áll hozzám Kína, mint azt elsőre gondoltam. A család és a zene a kínai emberek gondolkodásának központjában áll, ami számomra is fontos…

– Apropó család! Hogyan fogadták a szülők ezt a kapcsolatot?

– Amíg nem beszéltem jól kínaiul, Ning családjával nehezebben ment a szóbeli kommunikáció. Idővel azonban egyre egyszerűbbé vált. Összekötöttek a közös érdeklődési körök, s nagy örömmel fogadtak a családjuk tagjává. Az én szüleim szintén büszkék rá, hogy a férjem pekingi.

 

 

– S nem csak a szerelemben, a munkában is közös csónakban eveznek.

– Nem terveztem, hogy valaha kínaiul fogok beszélni és kínai orvostudománnyal foglalkozom, bár az idő visszaigazolja, hogy ez illik hozzám. Végzettségemet tekintve műszaki beállítottságú vagyok, mindig vonzott a számok világa. A logikát a keleti orvostudományban is megtaláltam, a tünetek meghatározott okokra vezethetőek vissza. Ning filozófiatanár, szeret elmélkedni. Küldetésünk, hogy a keleti gyógymódokkal kapcsolatban minél több információt átadhassunk a magyar emberek számára.

– A tradicionális kínai orvoslás hogyan segíthet egészségünk megőrzésében és vissza­állításában?

– Amikor a szervezetünkben valami elváltozás jelentkezik, akkor ébredünk rá igazán, hogy semmi sem fontosabb az egészségünknél. Több mint negyedszázada tudatosan megfigyeljük a szervezetben kialakult elváltozásokat, és több mint tíz éve speciális készülékkel mérjük a meridiánok energiaszintjét, a szervek működését, az egészségi állapotot, és tanácsokat adunk a helyes életmódra vagy a kialakult tünetek kezelésére.

Fontosak az energiacsatornák, Fotó: Bakos László

– A meridián diagnosztika az Önök segítségével vált ismertté Európában, így Magyarországon is. Miben áll ennek jelentősége?

– Az élő szervezetben energiacsatornák vannak. Ezek felmérésével és helyreállításával foglalkozunk, azaz a meridiáncsatornákon való energiaáramlásnak a folyamatosságát segítjük. A meridiándiagnosztika által láthatóvá válik a szervezet energia szintje, amely megmutatja: hol van testünkben túl-, illetve alulműködés. Az energiaszintet megfelelő étrenddel, ötelemes tápanyagokkal, gyógynövényekkel, meridiáncsatornák kezelésével, masszírozással, melegítéssel és tűszúrással is lehet harmonizálni. Ezen módszerek hatással vannak a belső szerveink állapotára.

– Nyitottak, vagy szkeptikusak az európaiak e kínai orvoslás iránt?

– Szerte Európában tartunk előadásokat és képzéseket, hogy minél többen jussanak hozzá olyan információkhoz, amelyek gyakorlati segítséget jelentenek a további egészséges élethez. A nagyobb városokban az emberek elég informáltak már a kínai orvoslás terén. Alapvetően mindenhol nyitottak, és kikérik a t­anácsainkat.

– Hogyan lábalhatunk ki egy-egy betegségből?

– A kínai orvostudomány anyagcserezavarokat és nem betegségeket határoz meg, azaz a zavarok kialakulásának okát keresi. S ahhoz, hogy változást érjünk el életmódbeli fordulatra is szükség van. Az egészségtudatos és pozitív gondolkodás a megoldáshoz vezető első lépés...

 

(Borítóképünkön: A házaspár módszerei Európa-szerte elfogadottak és elismertek, Fotó: Bakos László)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában