Nógrád megye

2018.08.23. 13:53

Tanulságos vakáció: javítóvizsgára készül több száz nebuló

Hamarosan véget ér a nyári szünet. Sokaknak azonban nem a felhőtlen kikapcsolódásról szólt az idei vakáció, hanem a tanulásról, ugyanis pótvizsgára készülnek.

Nagy Orsolya

Forrás: Shutterstock

Akadnak megyénkben is olyan diákok, akiknek javítóvizsgát kell tenniük ahhoz, hogy megkezdhessék az idei tanévet.

– A Balassagyarmati Tankerületi Központhoz tartozó járásokban a 2017/18-as tanévben összesen 6188 diák tanult 29 intézményben. Közülük 214 gyermek nem tudta teljesíteni az adott évfolyam követelményeit valamilyen tantárgyból – mondta Nagyné Barna Orsolya, a tankerületi központ igazgatója.

Hozzátette: többnyire a matematikába, a nyelvtanba és a történelembe tört bele a tanulók bicskája.

Az igazgató kitért arra is, hogy többféleképpen segítik a gyerekek javítóvizsgára való felkészülését.

– A diákok a tanév végén megkapják a felkészüléshez szükséges tananyagot és a gyakorló feladatlapokat, de a tankönyveik is náluk maradhatnak. Lehetőség van továbbá kapcsolattartásra a szaktanárral, aki igény esetén korrepetálást is tart. Nagy szerepe van azonban a támogató szülői háttérnek is – közölte Nagyné Barna Orsolya, aki azt is elárulta, hogy a javítóvizsgákat augusztus utolsó hetében, intézményenként előre meghatározott időpontban tartják.

A Salgótarjáni Tankerületi Központ fenntartásában működő 29 köznevelési intézményben a 2017/18-as tanévben 7527 általános iskolai tanuló és 1307 középiskolás folytatott tanulmányokat. Az alapfokú művészeti oktatás zene-, tánc-, képző- és iparművészeti, szín- és bábművészeti ágain összesen 2127 növendék végzett sikeres tanulmányokat.

– A négy középfokú intézményünk közül három gimnáziumban a diákok többsége felsőfokú tanulmányok folytatását tűzte ki maga elé célul, így szerencsére kevés, mindössze 23 tanuló zárta elégtelen osztályzattal a tanítási évet – mondta Simon Tibor, a tankerületi központ igazgatója. A hozzájuk tartozó 24 általános iskolában különböző mértékű a tanulók évközi teljesítménye és érdemjegyei alapján javítóvizsgára utasítottak száma. Jellemzően a matematika, a magyar nyelv és irodalom, valamint a tanult idegen nyelv követelményeinek teljesítése jelenti a legtöbb fiatal számára a gondot, de szinte valamennyi tantárgyból, még testnevelésből is előfordul vizsgázó. Tankerületi szinten 378 tanulónak kell javítóvizsgát tennie.

A bukással kapcsolatban Szabóné Koós Ibolya salgótarjáni klinikai szakpszichológus úgy fogalmazott, hogy a háttérben számos ok állhat, amelyet csak szakember deríthet ki.

– Gyengébb képesség, alacsony intelligencia, részképesség- és figyelemzavar is állhat a háttérben – közölte a szakpszichológus, hozzáfűzve, hogy van kivétel, amikor a tanulási motiváció hiányzik.

 

Fotó: Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában