Szécsény/Benczúrfalva

2018.08.08. 18:34

Szécsényi diadallal zárult az ízek viadala

Főzőverseny és vigadalom címmel az idén hetedik alkalommal tartotta meg gasztronómiai rendezvényét a Benczúrfalváért Kulturális Hagyományőrző és Faluszépítő Egyesület.

Sz. F.

 

Dudok Tamásné (balra) és Puszta Miklósné a bográcsnál NMH-fotó

A közigazgatásilag Szécsényhez tartozó Benczúrfalván ez a tradicionális rendezvény a vetélkedés mellett a szórakozásról is szól. A hagyományokhoz híven, az idén is sokan látogattak haza erre a napra a kis faluba, de többen érkeztek Szécsényből és a környező településekről is. A szécsényi gimnáziumban 46 évvel ezelőtt érettségizettek például „testületileg” döntöttek úgy, hogy osztálytalálkozójukat Benczúrfalván tartják.

Tizenhat csapat gyújtott a bográcsok alá. A gasztronómiai megmérettetés résztvevői – akik közülük jó néhányan távoli városokból érkeztek – több mint harmincféle ételt készítettek. Oláh Gergő salgótarjáni mesterszakács, a Szabadtűzi Lovagrend tagja, a zsűri elnöke értékelésében kifejtette, hogy a fakanalat ragadók a falusi népi gasztronómia igen széles tárházát tették az asztalra. A házigazda egyesület tagjainak jóvoltából a versenyzők csomagot, emléklapot és fakanalat kaptak. Az első három helyezett csapat tagjai mindezek mellé még ajándékutalványt is átvehettek. Az idei legjobbnak a szécsényi Sziráki Sándor, Sztancsik György, Sándor Katalin, Gyebnár Judit, Sziráki Marcell és Rónai Anna összetételű csapat bizonyult, de a zsűri több különdíjat is kiosztott.

Külön pikáns ízt adott a rendezvénynek az, hogy az egyesület tiszteletbeli taggá fogadta azokat a benczúrfalvaiakat, akik betöltötték 80. évüket. Az erről szóló oklevelet Hanczikné Adorján Györgyi, a civil szervezet elnöke adta át Sztrémi Dezsőnek, Horváth Istvánnak, Kuris Józsefnek és Oláh Lászlónénak. Ezután sötétedésig tartó műsor kezdődött, amelynek keretében fellépett a pilinyi Vegyeskar, a szécsényi nyugdíjasklub, Molnár Orsi, a szécsényi zenekar és az Őszi Láz Zenekar. Az esti szabadtéri bálon Oláh József szolgáltatta a zenét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában