Tapasztalat

2018.08.29. 06:56

Öregszik Nógrád – fontos tagjai közösségünknek az idősek

Hagyományőrzéssel és kultúrával próbálják bevonni az időseket a közösségi életbe a települések. A szépkorúak tudásukkal, tapasztalataikkal gazdagítják a ­társadalmat.

Veres Edina

Fotó: Niederland Dávid, NMH

Öregszik Nógrád: a megyénkben élő férfiak átlagéletkora 41,2 év, míg a nőké 45,9 – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal által közölt adatokból. Ezek az értékek mind a két nem esetében több mint egy évvel haladják meg korábbi felmérések adatait. Megyénk idei eredményei nemcsak az Észak-Magyarország régióét, de az országos átlag adatokat is felülmúlták.

Főleg a kisebb településeken tapasztalható, hogy egyre több a nyugdíjas, vagy a nyugdíjkorhatárhoz közeledő lakos. Vajon hogyan tudják elérni, hogy ez a korosztály is aktív résztvevője maradjon a falu mindennapjainak?

Jánvári Andrásné, Bercel polgármestere úgy fogalmazott: sajnos az ő településükön is érzékelhető, hogy egyre jobban elöregszik a lakosság. Ennek okát abban látja, hogy a fiatalok helyben nehezen találnak munkát.

– Az idősebb korosztállyal kapcsolatban fontos, hogy olyan programokat szervezzünk, olyan lehetőségeket kínáljunk nekik, amelyekkel aktív részeseivé válhatnak a település életének. Célunk, hogy például a település határában létrehozott ipari parkba olyan üzemeket fogadjunk, amelyek – a fiatalabb korosztály mellett – az 50 évnél idősebbek számára is állást tudnak kínálni. Ezen kívül számos rendezvénnyel igyekszünk a nyugdíjas korosztály számára szórakozási lehetőséget biztosítani. Tavaly óta például újra megrendezzük az idősek napját, amely mindig nagy sikernek örvend a szépkorú korosztály körében. Emellett vannak hagyományőrző programjaink is, mint például a falunappal egybekötött testvértalálkozó. Igyekszünk kulturális előadásokkal is színesebbé tenni a nyugdíjasok hétköznapjait, ezért színházi előadásokat is rendezünk – mondta Jánvári Andrásné.

Akadnak olyan esetek is, amikor ugyan igény lenne a közösségi életben való részvételre, de ennek megvalósítása mégis akadályokba ütközik.

Széll Istvánné, Nemti polgármestere elmondta: a településükön is jellemző, hogy a lakosok közül egyre többen töltik be a hatvanötödik életévüket, és bár igyekeznek ennek a korosztálynak is megfelelő lehetőséget biztosítani a közösségi élethez, azt tapasztalják, hogy a kívánság mellett nincs egy erős jellem, aki vállalná az ezzel járó kötelességeket.

– A tavalyi évben kísérletet tettünk egy nyugdíjasklub létrehozására. Az érdeklődés ellenére sajnos senki nem vállalta a klub vezetését, valamint annak szervezésével és ügyintézésével járó tevékenységek sorát, ezért a szervezés abba maradt – mondta a polgármester.

Hozzátette: érdekes hasonlóság tapasztalható a nyugdíjasok és a fiatalok között, ugyanis amikor kísérletet tett a falu vezetése egy ifjúsági klub létrehozására, akkor is azon bukott meg a kezdeményezés, hogy nem találtak a társaskör élére egy vezető típusú egyéniséget.

– Az eddigi sikertelen kísérletek ellenére nem adjuk fel. Egy hagyományőrző csoport kialakítását tervezzük, amelynek főként a nyugdíjasok lennének az aktív résztvevői. Többek között az lenne a feladatuk, hogy a legfiatalabbakkal is megismertessék és megszerettessék településünk tradícióit. Ennek jegyében az óvodásokkal már készülnek is egy néptáncfellépésre, amelyet a szeptemberi falunapon mutatnak majd be – közölte Széll Istvánné.

Hozzátette: fontos a település számára – mondhatni kötelessége –, hogy ápolja a nemti népviselet hagyományát, amely bekerült a nógrádikumok rangos sorába. E feladatban ugyancsak a nyugdíjasok vállalják a legnagyobb ­szerepet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában