Ítélet

2018.08.01. 17:18

Hiába a jó magaviselet, börtönben marad az egyik olaszliszkai lincselő

Nem bocsátotta feltételes szabadságra az egykori „olaszliszkai ügy” egyik vádlottját a Balassagyarmati Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája.

G. K.

Olaszliszka, 2009. október 27. Balla Lajos (középen j) tanácsvezető bíró és az elsőrendű vádlott (k) az olaszliszkai emberölés ügyében tartott helyszíni tárgyaláson. A különleges rendőri és biztonsági intézkedések mellett tartott, több mint kétórás tárgyalás során a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla tanácsa szemrevételezte a helyszínt. Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én Olaszliszkán, miután a férfi autójával elsodort egy út mellett haladó kislányt, aki az árokba esett, de nem sérült meg. MTI Fotó: Vajda János

– Az elítélt a büntetés végrehajtása során kifogástalan magatartást tanúsított, azonban a Balassagyarmati Törvényszék bírája úgy ítélte meg, hogy a magyar kriminalisztika egyik legbrutálisabban elkövetett és egyik legnagyobb társadalmi felháborodását kiváltó ügyében a büntetési célok továbbra is csak úgy érhetők el, ha az elítélt nem kerül szabadlábra – fejtette ki dr. Lajkó Péter, annak kapcsán, hogy a harmadrendű vádlott feltételesen az idén ősszel szabadulhatott volna.

Mint ismert, 2006 októberében a nagy port kavart büntetőügy halálos áldozata személygépkocsijával Szegilong irányából haladt Olaszliszkára a két – akkor még kiskorú – lányával. Egy gyermek az út széléről hirtelen megindult az autó felé, majd – utóbb ismeretlenül maradt körülmények között – az út melletti árokba esett.

– Azt azonban megállapította a bíróság, hogy a sértett gépkocsija nem okozott sérüléseket neki – fejtette ki dr. Lajkó Péter, a Balassagyarmati Törvényszék szóvivője.

A sofőr megállt autójával, azonban már nem tudott kiszállni, mert három helybeli – együttes erővel, a felső testén és a karjain megragadva őt – kirángatták a gépkocsiból. Közel tíz percen át rendkívül brutális módon, emberi mivoltukból kivetkőzve bántalmazták. Szögi Lajos, tiszavasvári tanár ennek következtében a gyermekei jelenlétében ­elhunyt.

A Debreceni Ítélőtábla 2009 novemberében a vádlottat másodfokon jogerősen 15 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől való eltiltásra ítélte. Feltételes szabadságra bocsátása a büntetése végéhez közeledve, október 20-án lett volna esedékes.

A döntés nem emelkedett jogerőre.

 

Kiemelt fotó: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában