Szép!

2018.08.12. 20:00

Biztonságban pihenhet a magyar tenger partján: nógrádi önkéntesek is segítenek a Balatonnál

Tizenkét fiatal utazott el az első turnusban a Balaton strandjaira, ahol tíz napon keresztül önkéntes munkájukkal elsősegélynyújtásban részesítették az ott pihenő­, bajba jutott embertársaikat­. Hazánkból idén összesen több mint háromszáz elsősegélynyújtó teljesít szolgálatot a Balaton mintegy húsz strandján.

Gerhát Karina

 

Tizenkét nógrádi önkéntes dolgozik elsősegélynyújtóként a Balaton partján, amint az a megyei Vöröskereszt képein is látható. Munkájuk szó szerint életet ment Fotó: NMH

 

A jól megérdemelt nyaralás alatt kevésbé figyelünk oda a különböző baleseti tényezőkre, amelyek miatt gyakran kellemetlenné vagy akár rövidebbé is válhat a pihenésünk. A gondtalan időtöltés elősegítésére a ­Magyar Vöröskereszt idén már tizenkettedik alkalommal indította el a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatát.

– A programban részt vevő, több mint háromszáz fiatal önkéntes a vízben, illetve­ a vízparton szerzett sérüléseket látja el tizenkét Balaton-parti település tizennyolc strandján, június 29-e és augusztus 20-a között. Az ifjoncok ezúttal is mindennap délelőtt tíz és este hat óra között vigyáznak a strandolók gondtalan pihenésére.

Életre szóló élmény ez a munka

– Húszéves vagyok, és három esztendeje csatlakoztam egy fantasztikus csapathoz, a Vöröskereszthez – mondta el lapunk kérdésére Benedek Dávid Bence. – Immár harmadik alkalommal vettem részt a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálaton, tehát három turnust töltöttem lent. Amennyiben mód van rá, ki nem hagynám ezt az élményt, mert egy szuper társaság tagja lehetek, akik önzetlenek és segítőkészek is egyben. Hozzátette: rengeteg új barátság kötődik a Balatonnál, és az emlékek felejthetetlenek. Bárkinek tudja ajánlani, aki érez magában egy kis rátermettséget.

A tavalyi évben a vöröskeresztes önkéntesek 2787 esetben segítettek. A leggyakoribb sérülések közé tartozott a kagyló okozta vágás, a rovarcsípés és a különböző sportsérülések. A fiatalok egyszer még életet is mentettek: a legutóbbi esetnél egy középkorú férfi úszás közben lett rosszul. A vízből felesége és egy strandoló húzta ki a partra, ahol egy laikus látott neki az újraélesztésnek. Ezután értek oda a strandon szolgáló vöröskeresztes önkéntesek, akik folytatták a mellkaskompressziót a mentők kiérkezéséig. A szakemberek stabilizálták a beteg állapotát, majd helikopterrel a siófoki kórházba szállították – mondta el lapunknak Szilágyi Leonóra.

A Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezetének igazgatója hozzátette: a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat idén nyolc turnusból áll, amelynek legtöbbjén megyénk fiataljai is részt vesznek, idén szám szerint tizenketten.

– Ez azért is nagy öröm számomra, mert mindez azt tükrözi, hogy Nógrád is fel­készült elsősegélynyújtókat ad az országnak. Másfelől pedig remélem, hogy olyan vöröskeresztes példát, ösztönzést kaptak ezek a fiatalok, ami miatt örömmel teljesítik ezt a szolgálatot – tette hozzá a Nógrád Megyei Hírlap kérdésére Szilágyi Leonóra.

Kifejtette még továbbá, hogy erre a feladatra tizenhat éves kortól lehet jelentkezni, és ­elsősorban olyanokat várnak, akik a vöröskeresztnél már részt vettek elsősegélynyújtó képzésen vagy versenyen.

Akik kívülről jövő önkéntesként érkeznek – nem tagjai a Vöröskeresztnek –, azoknak is rendelkezniük kell elsősegélynyújtó alapismeretekkel, de pluszban egy másfél napos oktatáson vesznek részt a szolgálat megkezdése előtt a balatoni alaptáborban. Így tehát ezáltal is mindenki nyugodtan és biztonságosan pihenhet a Balaton partján.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában