Állattartás

2018.07.30. 07:09

Nem csak a szép szőr miatt hasznos a kutyakozmetika, pláne ebben a kánikulában

Körömvágás, fürdetés, szőrzet megritkítása... Manapság már rengeteg gazda veszi igénybe kutyakozmetikus segítségét, azonban ez nem csak esztétikai szempontból előnyös kedvencünk számára.

Szabó Rita

Fotó: Ladóczk Balázs/ N.M.H.

A nyári melegben nem csak mi, de négylábú kedvenceink is igénylik a felfrissülést. Több szempontból is előnyös a kutyák szőrzetének rendbetétele, amit sokan akár havi rendszerességgel, visszatérő vendégként is igénybe vesznek. Az ápolás nem csak esztétikai szempontból tanácsos, hanem komoly egészségügyi problémákat is megelőzhetünk ha gyakrabban átvizsgáltatjuk kedvencünk szőrzetét. Lőkéné Szöllősi Melinda kutyakozmetikus avatta be lapunkat a szakma rejtelmeibe, hogy milyen fajtát érdemes rendszeresen ápolni, és milyen nehézségek támadhatnak a „kliens” megszépítése alatt.

– A kutyák ápolási igénye változó, ez az állat fajtájától is függ. Vannak kifejezett fajták például – uszkár, yorkshire terrier, bichonok – amelyeknek a szőre folyamatosan nő, így két-három havonta rendszeresen vissza kell vágni. Ez lehet standard vagy a gazda igénye szerinti hobbi nyírás. A nyári melegben minden kutya igényli a felfrissülést, ami állhat egy alapos fürdetésből és az elhalt szőrök kifésüléséből, így szellőzik az állat bőre. Elhanyagolt szőrzetű állat esetében a gépi nyírás segíthet az állat kinézetén – mondta el a kutyakozmetikus. Hozzátette: a rendszeres ápolás, kozmetikázás nemcsak arra való, hogy a kedvencünk csinos és üde legyen, hanem egészségügyi vonzata is van.

Fotó: Ladóczk Balázs/ N.M.H.

– Ezekben az esetekben átvizsgáljuk az állat testét, felismerhetünk megbetegedéseket, elváltozásokat, élősködőket. Ezekre felhívjuk a gazdik figyelmét, tanácsokat adhatunk, majd ha szükséges, állatorvoshoz irányítjuk – tette hozzá a kutyakozmetikus. Lőkéné Szöllősi Melinda szerint a kutyakozmetika szezonális foglalkozás, aminek során kora tavasztól őszig erős a vendégforgalom, de télen is folyamatosan hozzák a főleg lakásban tartott kedvenceiket a gazdik.

– Szolgáltatásaim közé tartozik az állat nyírása, trimmelése, fésülése, fürdetése, szem-és fültisztítás, bűzmirigy kezelése, karomvágás, szükség szerint élősködők elleni kezelés. A vendégeim többsége rendszeresen visszajáró, lelkiismeretes gazda, akik felelősségteljesen és szeretettel gondoskodnak kedvenceikről. De tudom értékelni azokat a gazdikat is, akik csak évente egy-két alkalommal jönnek el kozmetikámba. Nagyon sok jó természetű, barátságos, kedves kutya jár hozzám, akik között akad egy-két nagy kedvenc. A kozmetikámban minden állatot szívesen látok – mondta el Lőkéné Szöllősi Melinda. Azonban nem csak kutyákkal, hanem macskákkal, nyulakkal, és tengerimalacokkal is megkeresik a Pásztón található kozmetikájában.

– Több fajta kisállat ápolásában is felkeresnek a gazdák például fürdetésre, nyírásra, karomvágásra, fültisztításra. A kutyakozmetikus szerint a szakma szépsége mellett nehézségek is előfordulnak, hiszen nem minden kutya viseli jól az akár egy-két órás beavatkozást. Vannak kifejezetten agresszív, kezelhetetlen egyedek is. Ilyenkor a gazdával való megbeszélés után lenyugtatva, vagy állatorvosi segítséggel altatásban lehet az állat szőrzetének állapotát rendbe tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában