Ez klassz!

2018.07.21. 11:51

Most eláruljuk, milyen jó dolgok folynak a diósjenői Boróka-házban

Nemcsak Diósjenő, hanem a környező börzsönyi vidék egyik kiemelt kulturális központjának számít a nagyközségben található Boróka-ház, amelyet a Boróka Gyermekjóléti Egyesület működtet. Minden hónapban rendszeresen szerveznek programokat.

Hegedűs Henrik

Fotó: NMH

Maga az egyesület 2003-ban jött létre, az alapítók határozott célja, hogy önkéntes munkával javítsák a hátrányos helyzetű gyermekek életminőségét.

– Eredetileg egy abaúji kis faluban, Fonyban volt a központunk, aztán a férjemmel előbb Budapestre, majd Diósjenőre költöztünk, ahol szinte azonnal találkoztunk azzal a fontos helyi igénnyel, hogy a megszüntetett kultúrház helyett igényes és sokrétű közösségi teret teremtsünk – mondta a szervezet vezetője, Pluhár-Schaf Ibolya. – 2012-ben létesítettük itt a fióktelepünket, és egy határon átnyúló pályázati támogatás jóvoltából, Szente és Ipolynyék partnerségével felújítottunk egy romos épületet, ebből született meg négy évvel ezelőtt a Boróka-ház. Három fő „csapásirányt” alakítottunk ki: természetvédelem, hagyományőrzés és közösségépítés.

Kiruccanások „Börzsivel”

Még a határon átnyúló pályázat szakmai vezetője javasolta a gumikerekes kisvonat beszerzését. A megvásárlását követően aztán ennek a járműnek a használata, illetve bérbeadása vált az egyesület legjelentősebb bevételi forrásává, amiből fenntartják magukat és fejlesztenek. Nemrég névadó ünnepségen keresztelték el „Börzsi” névre a vonatot. A jövőben is két „csomaggal” készülnek: a helyi adottságokhoz és igényekhez igazodva szervezik az eseményeket, klubokat, illetve tartják meg rendezvényeiket.

Az egyesület híre az elmúlt években egyre szélesebb körben jutott el az emberekhez, annak ellenére, hogy a helyi önkormányzattól nem kapnak támogatást a működésre.

– Egyre több osztály, csoport talál meg bennünket, és akadnak már visszatérő vendégeink is a Boróka-házban – folytatta Pluhár-Schaf Ibolya. – Kincskereső túrákra visszük el a gyerekeket, kézműveskedünk, végighaladunk a tanösvényen. Nagyobb rendezvényeket is szervezünk, ilyen júniusban a gyógynövény-, októberben a gombaünnep, amelyekhez kapcsolódva gyógyfű – és gombaismereti tanfolyamot is társítunk. Idén volt először a vályogházas konferencia, neves szakértők részvételével, másodszor tartottuk meg a vasútmodell-építő tábort, ami ebben a formában országosan egyedülálló. Decemberben, a téli napfordulóhoz igazodva megrendezzük a fényünnepet, amikor háromezer fényforrást gyújtunk meg, ahányan Diósjenőn élnek.

A vezető hozzátette: felsorolni is nehéz milyen sok színes program zajlik náluk a varróklubtól a nyári gyermektáborokig. Az első években megtanulták, hogyan lesz egy romhalmazból ház, most a közösségi tér kialakítása következik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában