Dinnyeszezon

2018.07.14. 06:55

Íme a legnagyobb nyári kedvenc – idén is a mézédes magyar az igazi

Várhatóan jó minőségű lesz a nyáron a görög- és a sárgadinnye, amelyet egyre többen termelnek meg saját kertjükben.

Nagy Orsolya

Beérett a dinnye Lengyeltótiban. A gazda barackot is termel

Csakúgy, mint a legtöbb gyümölcs és zöldség, a dinnye is korábban érik idén, köszönhetően a kedvező időjárásnak. A boltok polcain és a piacokon már megjelentek az első magyar magvas finomságok, amelyek iránt egyre nagyobb a kereslet. A Magyarországon is közkedvelt gömbölyded nyalánkság július elejétől egészen szeptemberig terem, amelyet nemcsak édes íze, hanem az egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt is szeretnek.

Hogyan nézzünk a dinnye héja alá?

Mivel Nógrád megyében nincs dinnyeföld, a Heves megyei, káli Szabó Béla őstermelőt kérdeztük arról, hogy hogyan választhatjuk ki a legzamatosabbakat?

– Leginkább, akkor tudjuk meg, hogy finom-e a dinnye, ha megkóstoljuk... Ezen túlmenően érdemes megkopogtatni. Ha mély hangja van, mint az üres hordónak, akkor már biztosan érett. A másik dolog, amelyről megállapítható, hogy a termés már jó, az az, hogy a dinnyeszár végén a kis levelek szárazak, könnyen levehetők – mondta Szabó Béla. Az őstermelő azt is elárulta, hogy az elmúlt években többször is szállítottak Nógrád megyébe dinnyét, főként Nőtincsre.

Kitért arra is, hogy az áprilisban ültetett finomságokból elég sok termett, de amelyeknek magjai később kerültek a termőföldbe, azokra még várni kell.

A szakemberek szerint igencsak jó lesz az idei termés, amennyiben megmarad a 28–30 Celsius-fok körüli hőmérséklet a nyár folyamán. A külföldi dinnyéket pedig ugyanolyan szívesen fogyasztják a Nógrád megyei lakosok, mint a hazait.

– Sokan kedvelik a külföldről behozott árukat, amelyeknek minősége sok esetben vetekszik a magyarral, olykor még az is előfordulhat, hogy jobb – mondta lapunknak Nagy János, a megyében több zöldségest is üzemeltető szakember. Hozzátette: a legjobbnak az olasz dinnye számít, amelynek népszerűsége évről évre töretlen.

A szakember azt is elárulta, hogy mi a titka az ízletes dinnye vásárlásának: – amennyiben szeretnénk megtudni, hogy milyen a termés, meg kell ütögetni a gyümölcsöt. Ha kongó hangja van, akkor valószínű, hogy belülről édes és finom lesz.

A hagyományos görög mellett egyébként egyre népszerűbb a sárgadinnye is, de mint azt a zöldséges elmondta, kevésbé fogyasztják, hiszen jóval többet kell fizetni érte.

– A görögdinnye kilónkénti ára hozzávetőlegesen százötven–százhatvan forint, még a sárgadinnye ára háromszáz forint körül mozog jelenleg. Mindkettő termék igazán kelendő a nyári időszakban, ráadásul előbbinek az ára is kedvező – közölte egy, a neve elhallgatását kérő salgótarjáni zöldséges. Azt azonban, hogy drágul-e a szezonban az édes finomság, egyelőre nem tudta megmondani.

Napjainkban egyre többen termelnek otthon is dinnyét saját fogyasztásra, amelynek legalább ötszáz fajtája ismert. Hazánk éghajlata pedig többnyire ideálisnak mondható ehhez a tevékenységhez.

A tari származású Nagy Lajos hosszú évek óta ültet görög- és sárgadinnyét is kertjében.

– Mindkettőt nagyon szeretem, de a családban a fiatalok is szívesen fogyasztják – mesélte Nagy Lajos. Kitért arra is, hogy eddig minden évben finom volt a termés, amely mindig nagyon gyorsan elfogyott az asztalról. Mint mondta, ezek a dinnyék később érnek be, hozzávetőlegesen két-három hét múlva lesznek fogyaszthatók.

A pásztói Szabó Judit nagyon szereti a dinnyét, de a vásárlás során mindig nagy gondot fordít arra, hogy az adott termék minősége milyen és honnan származik. Leginkább a mézédes, kásás és lédús gyümölcsöt kedveli, de mint mondta, az utóbbi években kevés olyan termékkel találkozott, amely igazán zamatos volt.

– Minden nyáron a helyi piacon szerzem be a sárga- és görögdinnyét egy olyan termelőtől, akinek tudom, hogy megbízhatok a szakértelmében – árulta el Szabó Judit, aki reméli, hogy az idei szezonban sok lesz a magvas finomság. Legszívesebben hűsítőként fogyasztja a melegebb napokon.

 

Kiemelt fotó: Dinnyeföldön. Népszerű a nyári melegben a szomjoltónak is kiváló gyümölcs, NMH-fotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában