Egészség

2018.07.22. 07:20

Felére csökkentik az üdítők cukortartalmát a fogyasztók érdekében

Az üdítőitalok cukortartalmának csökkentéséről állapodtak meg a közelmúltban a gyártók, így 2020-ra a mostani cukor- és kalóriamennyiségnek a fele lesz megtalálható az italokban.

Nagy Orsolya

Fotó: Shutterstock

 

A nemrég született döntés egészségügyi szempontból rendkívül fontos, hiszen a túlzott cukortartalmú ételek és italok fogyasztása hosszú távon betegségekhez és elhízáshoz vezethet.

A témáról dr. Zeke Ildikó főosztályvezető, megyei tisztifőorvos elmondta:

– Túlzás lenne azt állítani, hogy a frissítők mindegyike ártalmas. Általában nagy mennyiségben tartalmaznak cukrot, ízfokozót, mesterséges adalékanyagokat. Alkalmanként fogyasztva ezek az italok nem okoznak problémát, ugyanakkor édes ízük miatt nem oltják a szomjat, így könnyedén lecsúszik akár naponta több liternyi is belőlük. Így már jelentős többlet-kalóriabevitel keletkezik, amely következményeként kialakul az elhízás és hosszú távon nő a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

Segítik a helyes táplálkozást

Dr. Zeke Ildikó elmondta: szemléletformálás szempontjából a gyermekek a legfogékonyabbak az új ismeretekre. A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetségének jelenlegi vállalásának köszönhetően a közétkeztetésen túl, a kis- és nagykereskedelmi forgalomban kapható termékek kalóriatartalma is jelentősen csökken. A főosztályvezető úgy véli, hogy az új törvény segítségével elérhető, hogy azon emberek táplálkozását is pozitív irányba lendítsék, akik szeretnének változtatni, de nem tudják hogyan tegyék, vagy nehezen mondanak le a megszokott dolgokról.

Hozzátette: a szénsavasok közül a koffeintartalmú üdítőitalokkal kapcsolatban fontos kiemelni, hogy egyáltalán nem javasolt a fogyasztásuk. A koffein mellett ugyanis számtalan, élénkítő hatású anyagot tartalmaznak. Ezek együttesen rendkívüli mértékben ártanak a szervezetnek, hosszú távon pedig számtalan krónikus betegség kialakulásáért felelősek.

A szakember kitért arra is, a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetségének adatai szerint az utóbbi években mind az üdítőitalok, mind a gyümölcslevek népszerűsége megnőtt. 2017-ben az egy főre jutó éves üdítőital-fogyasztás 77,4 liter, míg a gyümölcsléfogyasztás 26,6 liter volt. Ez azt jelenti, hogy az alkoholmentes italok keresletének több mint harmadát az üdítőitalok teszik ki.

– A rendeletnek köszönhetően a közétkeztetésből kikerültek a szénsavas és cukrozott szomjoltók – mondta dr. Zeke Ildikó. – Így a gyerekek kevesebb magas energia- és alacsony tápanyagtartalmú terméket fogyasztanak az intézményekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában