Nógrád megye

2018.07.20. 20:05

Ezt látni kell: eltűnik a Tejút és a Mars is ragyog

Egyszerűen elképesztő, ami július második felében az égbolton végbemegy: bújócskát játszik a Tejút, vörösen ragyog a Mars és egy-két darabka már ideért a Perseidák-meteorrajból is, de tény, hogy a Hold produkciója lesz a leglátványosabb.

Oláh Nikolett

Fotó: Shutterstock

Könnyű Józseffel, a Gedőcz-tetői Csillagvizsgáló igazgatójával vettük sorra a júliusi hónapban, Nógrád megyéből is jól kivehető, csodaszép égi jelenségeket.

Egy kis időre szinte láthatatlanná válik a Tejút

- A következő pár napban a holdfény nagy mértékben csorbítja a Tejút észlelhetőségét, teliholdkor pedig egyáltalán nem lehet látni. Azonban július huszadikán – amikor egyébként a Hold és a Jupiter között nagyon kicsi a távolság és a kettő együtt látható – még van esély lencsevégre kapni, de csakis akkor, ha a derült égbolt alatt elmegyünk egy kifejezetten sötét helyre. Így, ha felnézünk a csillagokra, a Tejútnak az a része is kivehető lesz, ahol kettéválik. Egész évben látható Nógrádból, de mindig más és más része. Most például a Hattyú-, a Lant-, a Sas- és a Herkules-csillagképeket érinti – ismertette a Csillagvizsgáló igazgatója majd rögtön kitért az egész világot lázban tartó teljes holdfogyatkozásra.

Teljes holdfogyatkozás

- A hazai égbolton is nyomon követhető, július 27-ei teljes holdfogyatkozás iránt kicsik és nagyok egyaránt érdeklődnek. Aznap már úgy kel a hold, hogy félárnyékban van, vagyis tompa a fénye. A nem mindennapi esemény során majdnem két órán keresztül vöröslő koronggá változik a Hold, tehát nem tűnik el, mint a Nap a napfogyatkozáskor, viszont a fényességéből rengeteget veszít – magyarázta az igazgató. Hozzátette: a vörös színt annak köszönheti majd az égitest, hogy a bolygónkat körbeölelő légkörön átjut egy kis napfény, és ez a légköri szóródás miatt vöröses árnyalatúnak látszik, akárcsak a napkelte vagy a napnyugta.

A fogyatkozás időrendje

Részleges fázis kezdete: 20:24. Teljesség kezdete: 21:30. Teljesség közepe (ekkor van az árnyékkúp közepén a Hold): 22:21. Teljesség vége: 23:13. Részleges fázis vége (már 28-án) 00:22.

 

Fotó: Shutterstock

Könnyű József kiemelte, hogy más is vöröslik ám a teleszkópok végén, mégpedig a Mars.

Ragyog a Mars

- A Mars bolygónak földközeli helyzete miatt most a legnagyobb a láthatósága. Nógrádból csak éjfél után észrevehető egészen addig, amíg el nem kezd virradni – mondta. Megjegyezte, hogy nem egyetlen éjszakára korlátozott látványosságról van szó, egészen őszig kíváncsiskodhatunk a jelenség után, ám a 27-ei teljes holdfogyatkozás miatt óriási élménnyel jár majd. Mint mondta, néhány hete a Mars fényessége már meghaladta a Jupiterét és csupán a Vénusz volt képes túlragyogni azt.

Hullócsillagok – hamarosan érkeznek a Perseidák

- Egyelőre még csak néhányat láthatnak a szemfülesek éjszakánként, de közeledik a várva-várt és káprázatos időszak, amelyben felragyog a légkörben elégő sok száz meteor. Jelenleg a hajnal előtti órák a legalkalmasabbak a megfigyelésükre és lehetőleg ne keverjük össze a Nemzetközi Űrállomással, amely 81 percenként vonul el fölöttünk – hívta fel a figyelmet a Gedőcz-tetői Csillagvizsgáló igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában