Szép lett (?)

2018.06.10. 13:42

Lehullt a lepel: így néz ki az új szobor és az új traktor Nógrádmarcalon

Két új vívmánnyal gazdagodott a Balassagyarmathoz közeli település. Június 9-én, délelőtt leleplezték a községháza előtti paraszt-párt ábrázoló faszobrot, illetve átadták azt a traktort, amivel a külterületi földutak gondozását végzik majd.

Hegedűs Henrik

Az ünnepségen Vályi Nagy András, a település polgármestere kiemelte, ma már csak egy-két idős néni viseli az igen szép nógrádmarcali népviseletet, éppen ezért gondolták, hogy a fiatalabb nemzedékek elé tárják elődeik hagyományait. Így született a szobor ötlete, amelyet a Balassagyarmaton élő pedagógus-szobrászművész, Sztancsik József faragott formába. A fejkendős asszonyság és bajszos férjura mostantól hűen őrzi a fal múltját. Az alkotó hozzátette, a mű készítése során feszülten törekedett arra, hogy minél élethűbben, őszintébben ábrázolja, az arctól a lábfejig a munkában megfáradt embereket. Hangsúlyozta, csak úgy válhat egy kistelepülés élhetővé, ha váltig ragaszkodik a gyökereihez, és ezt a felnövekvő generációkkal is tudatosítja.

 

Fotók: Torjay Attila/NMH

 

Önfenntartó lét felé

Balla Mihály országgyűlési képviselő az átadón előbb tréfásan azt mondta, még életében nem adott át traktort, majd hozzáfűzte, az ilyen jellegű eszközbeszerzések is méltóképpen bizonyítják, nagyon jó út, ha egy kistelepülés a maga módján igyekszik önfenntartóvá válni. A belügyminisztériumi és vidékfejlesztési támogatások is ezt a célt szolgálják, ezért is ösztönözni kell az önkormányzatokat, hogy takarékos gazdálkodással belevágjanak a fejlesztésekbe.

Ezután a házigazdák és vendégeik besétáltak a polgármesteri hivatal udvarára, ahol a piros színű, tolólappal ellátott traktort avatták fel. Vályi Nagy András kifejtette, a Vidékfejlesztési Alap tízmillió forintos támogatását egészítették ki hárommilliós önerővel egészítették ki, és az új jármű az év minden hónapjában hatalmas segítség lesz elsősorban az önkormányzati, külterületi földutak gondozásában, illetve téli időszakban a hóeltakarításban.

A rendezvény végén a helyi óvodások kis műsorral ajándékozták meg az avató-átadó ünnep résztvevőit.

 

Balla Mihály, országgyűlési képviselő mondott beszédet a traktor átadásakor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában