Varsány

2018.06.29. 10:23

Kíváncsi, milyen a székelyek és palócok közös lakodalma? A hétvégén megtudhatja!

A településen működő Nógrád Turizmusáért Egyesület pályázati támogatásból Székely-Palóc Lakodalmat rendez június 29. és július 1. között.

Sz. F.

Budapest, 2014. augusztus 20. Résztvevõk a Szent István-napi ünnepi szentmisén, a Szent István-bazilika elõtt 2014. augusztus 20-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Varsány és a székelyföldi Homoródkarácsonyfalva 2010 óta ápol testvértelepülési és szoros baráti kapcsolatot. 2006-ban az erdélyi településen működő Dungó Kulturális Egyesület Benedek Enikő tiszteletes asszony szorgalmazására elhatározta, hogy az ott élő fiatalokkal és gyermekekkel megismerteti a régi lakodalmi szokásokat, amelyet 2017-ben a budapesti Polgárok Házában bemutattak.

Az esemény sikere és egy Varsányban régi szokások szerint megrendezett esküvő adta a Székely-Palóc Lakodalom ötletét. Kanyó Judit polgármestertől megtudtuk: pénteken a lakodalmas előkészületeké lesz a főszerep. Este 18 órakor kiállítást nyitnak a Hagyományőrzők Házában Somogyi György fotográfus munkáiból.

Szombaton délelőtt kezdődik a menyasszony és vőlegény öltöztetése, készülődése. 14 órakor lesznek a búcsúztatók és a menet a templomba. Ezt követően sátras lagzi veszi kezdetét, vasárnap 11 órától pedig ünnepi szentmisére várják a híveket.

 

Kiemelt fotó: A csodálatos varsányi népviselet is főszerepet kap a hétvégén, MTI Fotó: Máthé Zoltán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában