Történelem

2018.06.04. 13:50

Eltűnt egy nógrádi falu: hová lett Jásztelekpuszta?

A Diósjenőn élő Végh József, helytörténész a köddé vált község után kutatva egészen megdöbbentő dolgokra bukkant.

Oláh Nikolett

- Jásztelekpuszta lebilincselő történettel rendelkezik. Annak ellenére, hogy ma már szinte semmit nem találni ott, sok mindent sikerült felfedeznem – kezdte Végh József.

A helytörténész kiemelte: két Jásztelekpuszta is volt a történelemben, egy Alsó- és egy Felsőpuszta. Utóbbit a 18. században csatolták Rétság közigazgatási területéhez, és ezt tekintjük a valódi Jásztelekpusztának.

A 18. századi térkép szerint így nézett ki a környék

Alsó Jásztelekpuszta

Rétság után, a mai körforgalmat követő szakaszon a 2-es főútmentén helyezkedett el. Megközelítőleg 50-60 fő lakhatta és már régebben, az 1800 években eltűnt. Senki nem emlékszik rá, kizárólag levéltárban fellelhető adatokból ismerjük.

– A falut – nevéből következtetve – egykoron a jászok lakták, akik kastéllyal, intéző- és erdészlakkal, cselédlakásokkal és istállókkal együtt alkottak ott uradalmi központot. A község lélekszáma fénykorában körülbelül 250 fő lehetett. Köztük olyan ismert személyiségek is voltak, mint például Herdegen Ede, császári és királyi ezredorvos vagy Kuppis Gusztáv őrnagy, az 1848-49-es szabadságharc tisztje. Felső Jásztelekpuszta nyomait ma Borsosberény és a Rétság közti erdőben találja meg az, aki tudja hol is kell azt pontosan keresni.

A világtól elzárt aprócska falutól – egészen 1909-ig – a legközelebbi vasútállomás Vácon, a táviroda Balassagyarmaton, míg a postahivatal Rétságon volt elérhető. Jásztelekpuszta végzetét a mezőgazdaság szocialista átszervezése jelentette: 1945 után a terület előbb a borsosberényi, majd a magyarnándori állami gazdasághoz került. Az utolsó döfést a 19. században felépített jellegzetes magtárának életveszélyessé nyilvánítása adta 1969-70-ben, amelyet ebből kifolyólag lebontottak, így az embereknek nem akadt itt tovább megélhetési lehetőség. Ezt követően a falu teljesen eltűnt a föld színéről – mesélte portálunknak Végh József.

A tubus alakú magtár 1965-ben

Hozzátette: a cselédeknek azt mondták vihetnek mindent, még a téglákat is, amellyel ott építkezhettek, ahol csak akartak. Legtöbben Borsosberényre, Rétságra, Tereskére és Diósjenőre költöztek. E szemlélet áldozata lett többek között a kastély is.

- Fennmaradt viszont egy kriptakápolna, amely véleményem szerint jobb sorsra, nagyobb figyelemre lenne érdemes. A kápolnát ugyanis a Benyovszky család építtette, akik ide is temetkeztek. Az idők folyamán ez az építmény sem úszta meg a rongálást: 1945-ben az ide tévedt orosz katonák a közelben szállásolták el magukat és sok egyéb mellett a kriptát is kifosztották. Rémes történetek kaptak szárnyra, miszerint a kiásott koponyákat használták labdának, illetve rárakták azokat az ágyúcsőre és úgy lőttek szét őket – mondta.

A pusztuló Benyovszky-kripta

 

Benyovszky család

- Móric Lajos Ágoston volt az, aki a családban nagy hírnévre tett szert madagaszkári uralkodása miatt. A grófi rangot 1778. április harmadikán kapta Mária Teréziától. Felesége Hönsch Zsuzsanna volt, akivel házasságot Szepesszombaton, 1768 márciusában kötött. A család egyenes ági leszármazottai még ma is élnek – közölte a helytörténész.

Végh József legnagyobb vágya a kápolna állapotának feljavítása. Mint mondta, azért is lenne ajánlatos megmenteni, mert kevés értéket és látnivalót tudhat magáénak Rétság, ez pedig egy igazi különlegesség lenne.

 

Benyovszky Móric, az egykori madagaszkári király és világhírű utazó
Fotó: mult-kor.hu

- Tettem már a kripta javítására javaslatokat több önkormányzatnál is, de egyelőre nem történt előrelépés az ügyben. Ezen felül szeretnék egy tanösvényt, amely az egykori Alsó- és Felsőpusztát összeköti – mondta a kutató.

Végh József „Egy eltűnt település: Jásztelekpuszta” című könyvében foglalja össze kutatásainak eredményeit, fotókkal és visszaemlékezőkkel együtt.

József büszkén mutatja sok éves munkájának eredményét, a Jásztelekpusztáról szóló művét
Fotó: Torjay Attila/Nógrád Megyei Hírlap

Kiemelt fotó: Végh József, helytörténész több kötet szerzője, nevéhez fűződik például a „Czinka Panna, a cigány Szappho” című könyv is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában