Kozárd

2018.06.30. 07:12

Csipkekonferencia: még külföldről is érkeznek vendégek az eseményre

A palóc hagyományok éltetése és a kézzel készített csipke került a középpontba a Kozárdon megrendezett csipkekonferencián.

Nagy Orsolya

A közösségfejlesztés, a néphagyomány ápolása és a határon túli kulturális kapcsolatok erősítése a célja annak a pályázatnak, amelyet a Hagyományok háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Nemzetközi Művelődési Intézet Nonprofit Kft. nyert el a közelmúltban. Ennek keretében immár 13. alkalommal rendeztek csipkekonferenciát a településen. A megnyitón Török János, a Palócföld Népi Iparművészek Egyesületének elnöke köszöntötte a hazai és a külföldről érkező vendégeket, majd bemutatta a szervezetet is, amely idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját és amelynek székhelye Kozárd.

Szakkörön gyakorolnak a diákok

A szécsényi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnáziumban csipkeszakkört tartó Vajda Béláné is elhozott néhány terméket, amelyeket a gyerekek alkottak.

– Már alsó tagozatosok is készítenek csipkét, de a nagyobb korosztály körében is népszerű a foglalkozás – mondta a csipkeoktató. Hozzátette: e darabok elkészítése napokig tart.

A csipkekonferencia résztvevői, amellett, hogy bemutatták az általuk készített műveket, több előadást is láthattak-hallhattak a csipkekészítésről, és kirándulásokon is részt vettek.

Mint mondta, a csipkekészítéssel foglalkozók azon vannak, hogy tovább éltessék a nemzeti identitást bárhol a világon. Később dr. Hajasné Banos Márta, a település polgármestere mesélt a résztvevőknek a faluról. Kitért a jövőbeli tervekre is, mint például a napokban elnyert pályázatra, amelynek keretében egy Cserhátlátogató központot hoznak majd létre. Bablena Ferenc, a Nógrád Megyei Közgyűlés alelnöke úgy fogalmazott, hogy a kézi munkával készült csipke Palóc­földön is fellelhető, nagy értéket hordoz.

– A kulturális élet lényeges alapja ez. Fontos, hogy megmutassuk az itt élő emberek alkotásait – közölte az alelnök.

A többnapos eseményre Lengyelországból, Szlovákiából, az ország több pontjáról és a megyéből is érkeztek.

 

A csipkecsodák elkészítése hosszú folyamat, a kisebb darabokon is napokig dolgoznak az alkotók Fotó: Ladóczki Balázs/NMH

 

Címkék#Kozárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában