Iskolapad

2018.06.12. 13:56

A tanulás rabjai a balassagyarmati fogvatartottak

Szívesen ülnek iskolapadba a fogvatartottak a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben. A szakképzés a legnépszerűbb a körükben, de akadnak, akik érettségit szereznek a rácsok mögött. A bizonyítvány mellett fegyelemre is szert tesznek.

Veres Edina

A büntetés-végrehajtási intézetek már a nyolcvanas évektől fontosnak tartották, hogy valamilyen úton-módon segítsék az elítéltek társadalomba való visszailleszkedését, azaz reintegrációját a szabadulásuk után. Ez a törekvés az elmúlt tíz évben lett igazán nagymértékű, amelyet az új büntetés-végrehajtási kódex rendelkezéseinek hatályba lépése segített elő.

Csak tíz került vissza a százból

A fegyintézetben történő továbbképzéseknek sok előnye van. Lelovics Zoltán, a Balassagyarmati Börtön és Fegyház szóvivője elmondta, hogy a képzés eredményes teljesítésével javul a rabok munkaerőpiaci helyzete, ezáltal csökken annak az esélye, hogy ismételten bűncselekményt követnek el. – A különböző oktatásokon részt vevő elítéltek nagyobb eséllyel válnak szabálykövető állampolgárokká, ennek köszönhetően vissza tudnak illeszkedni a társadalomba. Intézeten belül is javul az iskolapadba ülők fegyelme – mondta.

Az oktatás hosszú távú eredményeinek nyomon követése a pártfogói felügyelettel szabaduló fogvatartottak által lehetséges. Nógrád megyében a vizsgált kétéves időszakban szabadulását követően százból kevesebb mint tíz fogvatartott került újra börtönbe.

Lelovics Zoltán, a Balassagyarmati Fegyház és Börtön szóvivője lapunknak elmondta: az 1980-as években még tizenöt százalék körüli volt a börtönben lévő írástudatlanok aránya, napjainkban ez egynél is kevesebb.

– A raboknak lehetőségük van az általános iskolai tanulmányaik befejezésére, érettségit tehetnek, valamint az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakképesítéseket szerezhetnek meg. Az elméleti órákat a börtön falain belül tantermekben vagy speciális helyiségekben tudjuk megtartani. A gyakorlati foglalkozások az adott szakképzésnek megfelelő helyszínen zajlanak – mondta Lelovics Zoltán.

A szóvivő hozzátette: a fogvatartottak körében minden képzési forma népszerű, de leginkább a szakképzésekre, azon belül is az építőipari szakmákra jelentkeznek a legszívesebben.

Az iskolapadban szerzett tapasztalatairól Vasas Miklós, a büntetés-végrehajtási intézet egyik fogvatartottja elmondta: már a szakközépiskolában is a tervei között szerepelt, hogy részt vesz egy szakácsképzésen, de akkor erre nem nyílt alkalma.

– Most, hogy lehetőségem volt ezt pótolni, örömmel vettem részt ebben a képzésben. Azt még nem tudom, hogy a későbbiekben ezzel fogok-e foglalkozni, de amennyiben hétvégenként tudok valami finomat főzni a kislányom számára, már megérte – mondta a rab. Az oktatás kivitelezésében a Salgótarjáni Szakképzési Centrum volt a fegyintézet segítségére.

A szakácsképzéssel kapcsolatban Zérczi Miklós, a szakképzési centrum balassagyarmati Mikszáth Kálmán tagintézményének igazgatója elmondta, hogy a fegyintézettel folytatott együttműködés több évtizedre tekint vissza.

– A börtön segítségünkre volt és van a rendészeti képzésünkhöz kapcsolódó oktatás biztosításában. Ez az együttműködés bővült ki két évvel ezelőtt azzal, hogy iskolánk bekapcsolódott az elítéltek társadalmi visszailleszkedésének elősegítésébe. Felnőttképzés keretein belül szakácsszakma oktatásába kezdtünk. Ennek időtartama két év, így az elítéltek idén május végén kapták kézbe bizonyítványaikat. A fogvatartottak oktatását esti munkarendű képzésben oldottuk meg. Hét elméleti és kétszer ennyi gyakorlati óra állt a tanulni vágyók rendelkezésére a szakmai ismeretek elsajátításához – tette hozzá a tagintézmény-vezető.

Az iskola igazgatója úgy fogalmazott: az elítéltek viselkedésével nem volt gond, fegyelmezetten vettek részt a tanórákon.

– A rabok önként jelentkeztek a képzésekre, és azt hiszem, élvezték a foglalkozásokat. Változatosságot vitt a szürke hétköznapokba – mondta.

Hozzátette: a jövőben is terveznek hasonló képzéseket a rabok számára. Ezzel kapcsolatban még tartanak az egyeztetések.

 

Kiemelt fotó: Érettségit és szakmát is szerezhetnek a rács mögött, Fotó: Torjay Attila/N.M.H.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában