Balassagyarmat

2018.05.31. 17:14

Vetélkedőkben is feltűnik a népszerű főorvos

Nem csupán magas szintű szakmai tudása, hanem emberséges magatartása miatt is kiváltképp kedvelik kis betegei és a szülők dr. Bauer Viktort, a balassagyarmati dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet gyermekosztályának vezető főorvosát.

Hegedűs Henrik

– Miért éppen az orvosi pályát választotta?

– Kicsi koromban szinte minden gyermekbetegségen átestem. Nagyon sok gyerek retteg a fehér köpenyes bácsiktól és néniktől, belőlem ez az érzés teljesen hiányzott, annyira otthonosan éreztem magam dr. Szalkai Julianna doktornőnél. Őt nagyon megkedveltem, olyannyira, hogy még a táskáját is sokszor én cipeltem. Ezután mindenki azt mondta, belőlem csak

doki lehet.

– Az ország legkiválóbb gimnáziumába járt.

– A balassagyarmati Dózsa iskola elvégzését követően, amikor a budapesti Fazekas Mihály Gimnáziumban meghirdették a biológiai tagozatot, szüleimmel úgy döntöttünk, oda jelentkezem. Iszonyúan kemény suli a Fazekas. Vidéki fiúként először csak ámultam, aztán hamar szembesültem vele, mennyit kell itt tanulni, sokkal többet, mint otthon. Kellett is kapaszkodnom, hogy tartsam a tempót, de sikerült.

– Innen egyenes út vezetett az orvostudományi egyetemre?

– Negyedikben második lettem az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen biológiából, így csak fizikából kellett felvételiznem az orvosira, amit maximális pontszámmal teljesítettem.

– Diploma után hová került?

– 1999-ben végeztem, éppen akkor, amikor megváltozott a szakképzés rendszere, és a szakirányunkon mi lettünk az első rezidensek. A gyakorlatomat a budapesti 1. számú Gyermekklinikán töltöttem, ami remek iskolának bizonyult. Közben megnősültem, és pszichológus feleségemmel az ő lakhelyére, Vecsésre költöztünk.

– Hogyan került vissza a szülővárosába?

– A klinikát követően a kistarcsai Flór Ferenc Kórházba kerültem. Itt szintén rengeteg tapasztalatot szereztem, nagyon magas a betegszám, ami magával hozza, hogy az átlagosnál jóval többet kell dolgozni. Itt szereztem meg a gyermekneurológiai képesítésemet is. Közben hazajártam Balassagyarmatra ügyelni. Egy ilyen alkalommal megkeresett dr. Szabó Géza igazgató-főorvos, hogy nagyon számítanának rám. Megbeszéltem a családommal, és belevágtunk. Nem bántam meg, hiszen Matúz doktornő személyében kiváló, emberséges mentorom akadt, aki mellett szakorvosként tovább fejleszthettem a tudásomat. Amikor 2011-ben nyugdíjba vonult, engem neveztek ki utódjául.

– Az osztály töretlenül szépül, korszerűsödik.

– 2011-ig is a jó felszereltségű részlegek közé tartozott a kórházban a gyermekosztály, de a kor kihívásaihoz folyamatosan alkalmazkodni kell. Ehhez társul az eszközállomány frissítése. Az ellátásunk színvonala fokozatosan emelkedik, amihez a modern műszerek beszerzésén túl a munkatársaim rendszeres továbbképzése is szervesen hozzájárul. Országos szinten is elismerik a tevékenységünket, 2014-ben a Magyar Gyermekneurológiai Társaság kongresszusát mi rendezhettük.

– Az internetes közösségi oldalon állandóan szerepel.

– Élni kell minden lehetőséggel, a fejlődés eléréséhez minden fórumot felhasználunk, és nem csak a szakmaiakat. A jó gazda rendületlenül újít, mi tavaly lecseréltük a kórtermi ágyak többségét, korszerűsítettük a számítógépparkunkat. Ma már rutinosan eligazodunk a pályázatok tengerében, és jó érzékkel választjuk ki, melyek a legkedvezőbbek. Bárki bármilyen segítséget felajánl, szívesen vesszük, örömmel fogadjuk.

– Osztályvezetői feladatai mellett is vannak még teendői.

– Gyermekneurológusként hat éve dolgozom a Gézengúz Alapítvány salgótarjáni intézetében, ahol koraszülött utógondozással, kora gyermekkori mozgás- és egyéb fejlődési elmaradások vizsgálatával foglalkozom. Nagyorosziba havonta járok ki a védőnői szolgálathoz, hogy nagyobb rálátásom legyen az alapellátásra, míg Szécsényben havonta kétszer rendelek.

– A civil életben televíziós játékokban láthatjuk viszont.

– Nagyszüleimtől örököltem a játékszeretetet. Szerencsére remekül kezelem a versenyhelyzeteket, nincs lámpalázam, a feladatra összpontosítok, és humorral minden könnyen oldható. 2003-ban bekerültem a Legyen ön is milliomos vetélkedő adásába, 2008-ban az Örökösben szerepeltem, de megjártam a Maradj Talpon! és a Kérem a következőt! is. Legutóbb a Honfoglalón nyertem. Szabadidőmben szeretek még bélyeggyűjtéssel foglalkozni, és persze a családommal, a három gyönyörű gyermekemmel.

– Nemrég komoly elismerést kapott.

– Rendkívül megtisztelő érzés, hogy egy betegem szülei javasoltak engem a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjra, amire kifejezetten a páciensek jelölhetik orvosaikat. Ez is kiváló visszaigazolása a munkámnak. Hiszem és vallom, hogy előbb-utóbb minden erőfeszítés learatja a maga gyümölcsét.

Kiemelt fotó: Nem csupán magas szintű szakmai tudása miatt kedvelik dr. Bauer Viktort, Fotó: Torjay Attila/N.M.H.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában