Salgótarján/Somoskő

2018.05.06. 19:56

Palacsintarekordot döntöttek a vár alatt

Május első szombatján rendezték meg a somoskői vár alatt a hagyományos Európa-napot, ami a közösség összetartó erejét hirdeti. Különleges eseményre is készültek a szervezők: rekordméretű palacsintát sütöttek a nap tiszteletére.

Szabó Rita

A 28 harangkondulás után a vár egyik ablakából mintegy 78 léggömböt engedtek fel, jelezve, hogy immár hetvennyolc éve van béke földrészünkön. A résztvevők számára a szervezők különféle játékos feladatokkal, programokkal is készültek.

Mi is az az Európa-nap? Minden évben május 9-én rendezik meg az Európa-napot, az európai béke és egység ünnepét. Ezen a napon a történelmi jelentőségű Schuman-nyilatkozat évfordulóját ünnepeljük. Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én Párizsban olyan új politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely lehetetlenné teszi a háborút a kontinens országai között. Schuman új európai intézmény felállítását szorgalmazta abból a célból, hogy az összevonja és irányítsa a kontinens országainak szén- és acéltermelését. Az intézményt létrehozó szerződés aláírására egy évvel később került sor. Schuman javaslatával vette kezdetét az az integrációs folyamat, amelynek eredményeképp létrejött az Európai Unió.

Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőbeszédében elmondta:

– Az idei Európa-napon és az esélyegyenlőség világnapján a béke, az esélyteremtés és az esélyegyenlőség az a három gondolat, ami összehozott bennünket. Sajnos időnként mindannyian szembesülhetünk a kirekesztés, a hátrányos megkülönböztetés példáival. A jog védi a nőket, és mégis, ugyanazért az elvégzett munkáért tizenöt százalékkal kevesebb bért kapnak, mint a férfiak. A romák és az ötven év felettiek jellemzően nem, vagy csak nagyon nehezen jutnak jól fizető álláshoz. A fogyatékossággal élő személyek szájíze esetenként keserű, hiszen olykor még a minimális figyelmet sem kapják meg egészséges ember­társaiktól. A megyei és a települési önkormányzatok tisztában vannak a hátrányban levő társadalmi csoportok problémáival, és sajátos eszközeikkel igyekeznek mérsékelni a kiváltó okokat. Ez hosszú, kitartást és türelmet igénylő feladat – mondta Skuczi Nándor.

 

A helyszínen rekorddöntésre is sor került. Jakab Zsolt szervező lapunknak elmondta, hogy egy alapítvány és a salgótarjáni Arany János Tagiskola segítségével valósult meg a rendezvény.

– A Menő Menza projekt a gyerekeket szeretné ösztönözni arra, hogy minél egészségesebb ételeket fogyasszanak. Az étel finom is legyen, a mindennapi életben is előforduljon, mint például a palacsinta. Eddig 134 méterrel tartják a rekordot, mi 200 méter fölé szeretnénk kerülni, ami nagyjából 1500 darab palacsintából fog elkészülni.

A palacsintasütéshez 240 tojást, 60 kiló lisztet, 12 karton ásványvizet, hat karton tejet használtak fel. A magyar rekordot sikerült megdönteni: a végeredmény 236 méter, ezzel száz méterrel sikerült felülmúlni a korábbi, Tatabányán felállított rekordot. A somoskői óriáspalacsinta 1623 darabból állt össze. Az elkészült finomságot a program résztvevői fogyaszthatták el.

Kiemelt fotó: Niederland Dávid

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában