Nógrád megye

2018.05.21. 11:28

Nő a munkabalesetek száma, na de mit tegyünk, hogy elkerüljük?

Az elmúlt évekre visszatekintve elmondhatjuk, hogy egyre többet hallani a munkahelyen történt balesetekről. Utánajártunk, mi a helyzet Nógrád megyében, illetve mi a teendő, ha ilyen történik velünk. Ezzel kapcsolatban a Nógrád Megyei Kormányhivatal Salgótarjáni Járási Hivatala Foglalkoztatási, Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Munkaügyi és Munkavédelmi Osztályától kaptunk tájékoztatást.

Papp Bianka

Domonkosné Váradi Éva osztályvezető kérdésünkre elmondta, hogy a munkabalesetek száma évről-évre növekszik, amely összefüggésben van azzal, hogy a foglalkoztatás mértéke is emelkedett.

A munkavédelmi hatósághoz beküldött munkabaleseti jegyzőkönyvek alapján ez számszerűleg azt jelenti, hogy amíg 2013-ban összesen 17 222 munkabaleset volt, addig ez a szám 2017-re 23 387-ra nőtt országosan, amelyekből 79 volt halálos kimenetelű és 165 súlyos sérüléssel járó.

Na de mi a helyzet Nógrád megyében? Nos, a tavalyi évben 419 munkabaleset történt szűkebb hazánkban, amelyek közül szerencsére egy sem volt halálos kimenetelű.

Kíváncsiak voltunk, milyen típusú balesetek a legjellemzőbbek. Az osztályvezető elmondása alapján a 2017-ben bekövetkezett munkabalesetek közül hat volt súlyos és ebből három csonkulással járt. A súlyosnak nem minősülőek sorában a leggyakoribbak: a ficamok, a rándulások és a zúzódások, de sok eset járt csonttöréssel, illetve nyílt sebbel is.

Mit kell tennünk, ha baleset ér minket vagy kollégánkat? Amennyiben valakit szerencsétlenség ér munka közben az első és legfontosabb, hogy elsősegélyben, orvosi ellátásban kell részesíteni, illetve értesíteni a mentőket. Annak, aki észlelte a problémát kötelessége haladéktalanul a munkát irányító személynek jelenteni a történteket. A munkáltatónak azonnal ki kell vizsgálnia az esetet és ennek eredményét munkabaleseti jegyzőkönyvben rögzíteni, mégpedig a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény alapján.

Rosszabb esetekben három napnál hosszabb időre válik a dolgozó munkaképtelenné, ilyenkor a munkabaleseti jegyzőkönyvet kötelesek továbbítani a – munkabaleset helyszíne szerinti – illetékes munkavédelmi hatóság felé. Ha a baleset sajnálatos módon súlyos vagy halállal végződik, azt a munkaadó köteles azonnal jelenteni a hatóság irányába.

A hatóság jogosult – kivételes esetekben mint például súlyos, életveszélyes sérülés, köteles – a munkabaleset körülményeit kivizsgálni, ez önálló, más szervek eljárásaitól független vizsgálat.

A kivizsgálások keretein belül sor kerül helyszíni szemlére, a munkafolyamat és a munkaeszközök vizsgálatára, és végül a dokumentumok ellenőrzésére – mondta el Domonkosné Váradi Éva.

Hozzátette: a vizsgálat legfőbb célja az, hogy megállapítsák a baleset okát, illetve oksági összefüggéseit, továbbá azt, hogy milyen események láncolata vezetett el a baleset bekövetkezéséhez, s a munkavégzés során betartották-e az adott tevékenységre vonatkozó munkavédelmi szabályokat.

A baleset körülményeinek feltárását követően a hatóság megteszi a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a hasonló módon bekövetkező munkabalesetek megelőzésre kerüljenek.

Kiemelt fotónk illusztráció, Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában