Ezt látni kell!

2018.05.19. 14:52

Nem akármilyen dokumentumfilm készült Nógrádban

A tizennyolc éves Balla ­Bence dokumentumfilm-rendező elhivatottan kutat Nógrád rejtett kincsei után és igazi gyöngyszemekre bukkan. Ilyen a kézzel-lábbal harangozó asszony Terényben, vagy a szandai ­káponka Mária-­szobrát minden vallási ünnepre más-más színű ­ruhába öltöztető néni.

Hegedűs Henrik

Balla ­Bence lényegében egyidős a mohorai Tolnay Klári Emlékházzal. Akkortájt született, amikor édesapja, Balla István bőrész-iparművész létrehozta, majd egyre több egyedülálló darabbal gyarapította a művésznő életpályáját ­bemutató gyűjteményt. Nem csoda, ha az ifjú legény is mind jobban érdeklődött az itt található kulturális és természeti értékek iránt. Mivel művészi érdeklődése leginkább a filmezés felé fordul, természetesnek tűnt, hogy a hallott-látott, megtapasztalt különlegességekkel a szélesebb közönséget, a nagyvárosi közeget is megismertesse. Így született meg az ötlet a Nógrád rejtett kincsei című sorozat felvételére.

Keresi a témát

A Kézzel-lábbal az angyalok felé és az Arany fékötő csak a kezdet. Balla Bence folyamatosan keresi az új témákat, és a sorozat harmadik részéhez már meg is találta a megfelelő helyszínt. A térség központjába, ­Balassagyarmatra látogat, ahol a műemléki ­zsidó temetőben forgat. A város izraelita sírkertje több, történelmileg, művészettörténetileg jelentős értéket tartalmaz, akár az évszázados sírköveket és felirataikat tekintjük, akár a puszta tényt nézzük, hogy ez Magyarország legnagyobb ortodox zsidó temetője – hiszen itt a zsidóság hűen őrizte ősei szokásait.

Mohoráról nem is kellett messzire utazni, hogy az ­első riportalany kitárulkozhasson előtte. Manapság már ­szinte mindenhol elektro­nikus módon kondulnak meg a harangok, ám Terény kivétel. Itt amióta világ a világ, kézzel-lábbal megszólaltatva hívják misére a híveket. Ugyanis három harang lakik a templomtoronyban, amelyek mozgatásához kevés az ujjak játéka. Szedlák Józsefné – akinek felmenői egy évszázada végzik ezt a tevékenységet – egy lábpedált is használ, és a filmben megmutatja, hogy a mozdulatsor miként működik.

A másik alkotás a szomszéd faluba, Szandára kalauzol. Itt is akad érdekesség, méghozzá a Váralja felé vezető út mentén álló Máriácska-káponka. Már magához a szoborhoz is számos legenda kapcsolódik. Ám igazi egyedisége abban lakozik, hogy minden jelentősebb vallási ünnepen más-más színű viseletet kap, karácsonytól egészen adventig. Köszönhetően Déska Jánosné elhivatottságának, aki töretlenül ápolja a hagyományokat. Mostanság a húsvét miatt fehérben tündököl a szobor, hamarosan azonban új, piros öltözetet kap, pünkösdöt köszöntve.

Balla Bence két híres személyiséget kért fel közreműködőnek: a narrátor Balogh ­Erika Jászai Mari-díjas színművész, míg a háttérben Tokody Ilona Kossuth-díjas operaénekes hangja csendül fel.

A filmet pünkösd hétfőtől (május 21.) bárki megnézheti Balla Bence YouTube-csatornáján. Addig is íme egy másik kisfilm tőle:

 

 

A fiatal filmes, Balla Bence alkotását Pongrácz-Danielisz Ágnes író, költő méltatta a napokban tartott szandai bemutatón Fotó: Torjay Attila/NMH

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában