Fejlesztések

2018.05.23. 13:49

Kerékpárutak épülnek és tornaszobát kap az óvoda

Javulnak a kerékpáros közlekedés feltételei, korszerűsítik a csapadékvíz-elvezető rendszert, és bővítik az óvodát is Karancs­alján. A beruházások európai uniós támogatásból való­sulnak meg.

Gerhát Karina

Két nyertes pályázat is konzorciumban valósul meg a község, Karancs­lapujtő, illetve Karancskeszi között. Az egyik a kerékpárút kiépítése, a másik pedig a csapadékvíz-elvezetés korszerűsítése – mondta el lapunknak Sulyok Oszkár Jánosné.

A település polgármestere hozzátette: a kerékpáros közlekedés feltételeinek javítására közel egymilliárd forintot nyert közösen a három falu.

További tízmilliók

Sulyok Oszkár Jánosné hozzátette, ezen kívül még a tavalyi esztendőben 13 millió forintot nyertek az Ady Endre út járhatóbbá tételére, amely várhatóan augusztus végére készül majd el. Egy közel 20 milliós forrásnak köszönhetően a Szabadság úti híd rekonstrukciója is hamarosan megvalósulhat. A községháza kulturális nagytermének felújítása is megkezdődött. Ezekhez a beruházásokhoz az önkormányzat az önerőt saját költségvetése terhére biztosítja. A Szent Miklós-templom tetőszerkezetének megújítására az egyháztanács 15 millió forintot nyert.

Ennek köszönhetően Ka­rancs­alján kétirányú kerékpárút jön létre a falu Salgótarjánhoz közelebb eső határától egészen a helyi általános iskoláig. A gyalogosok számára pedig a lakott területen belül a hiányzó szakaszokon járdát építenek. A tervek szerint a beruházásnak év végéig el kell készülnie.

A falu első embere arról is beszámolt, hogy a község egyes részein szükségessé vált a csapadékvíz-elvezetés korszerűsítése is, amelynek kivitelezése tavaly augusztus végén már elkezdődött. Ezek a munkálatok a községben a Béke és a Vízmű út teljes hosszát, a Rákóczi út Béke úthoz csatlakozó szakaszát, valamint a Határ utat érintik.

 

 

 

Karancsalján, Karancslapujtőn és Karancskesziben több mint öt kilométer árok rendezése történik meg, közel 200 millió forintos támogatásból.

Sulyok Oszkár Jánosné kifejtette: egy 103 milliós pályázatnak köszönhetően a helyi Napfény Óvoda is megújul a közeljövőben. Az elnyert forrásból megépül egy 60 négyzetméteres tornaszoba, valamint egy új tálalókonyha és orvosi helyiség. Emellett a létesítmény tetőtere pedig irodai, illetve egyéb kiszol­gáló­termekkel bővül. Az óvodások és szüleik örömére a már meglévő csoportszobákat is megnagyobbítják, illetve épületgépészeti felújítások is megvalósulnak majd pályázati forrásból az intézményben.

Az óvoda jelenleg 52 gyermekkel és két csoporttal működik.

A polgármester hozzátette: a településen hosszabb idejű közfoglalkoztatási program keretében jelenleg is folyamatban van a közösségi ház, továbbá a ravatalozó felújítása. Jelenleg mindkét épület lábazatának javításán dolgoznak a közmunkások.

 

Kiemelt fotó: Gőzerővel folyik a munka a településen, jelenleg két épület korszerűsítésén dolgoznak, Fotó: Hüvösi Csaba

Ezek is érdekelhetik