Balassagyarmat

2018.05.05. 19:57

Feszültek az íjak, majd vesszők százai röppentek a szkíta ünnepen

Az égiek megkímélték az idei szkíta ünnep szervezőit, hiszen verőfényes napsütésben tarthatták meg immár hagyományossá vált rendezvényüket, amelynek két központja a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ és az egykori határátkelő melletti Ipoly-rét volt.

Hegedűs Henrik

Kubinyi Tamás, az Álmos Király Akadémia alapítója előadását követően a művelődési központtól sámándobos kísérettel és ostoros felvezetéssel indult meg a díszes menet a Mikszáth úton, hogy kisvártatva már az Ipoly partján sorakozzanak fel a legények és a leányok.

Víg kedvük ezúttal sem hagyta cserban a hagyományőrzőket, Fotók: Torjay Attila

A nap fő attrakciójaként feszültek az íjak, röppentek a vesszők, egyszerre száz helyről is szálltak a messzeségbe, tiszteletül az ősöknek, illetve az elhunyt íjásztársaknak. Akinek pedig még ezek után is kedve szottyant elődeink híres-hírhedt fegyveréhez nyúlni, a célba lövés tudományában jeleskedhetett. Voltak, akik civil öltözetben feszítették ki a húrt, mások az alkalomhoz illő ősmagyar viseletet vettek magukra, sőt még a nyíltartó tok, a tegez is illeszkedett a ruhához. A legkisebbek is bátran „hadba szálltak”, és nagyon ügyesen kezelték az íjakat.

Mindezeket a mozdulatokat a gát tetején állva, vagy a tikkasztó melegben az oldalfali fűbe heveredve árgus szemekkel figyelték az érdeklődők. Így tettek a gyönyörű népviseletükben pompázó herencsényi hagyományőrző hölgycsoport főkötős tagjai is, akiket víg kedvük ezúttal sem hagyott cserben, még nótára is csendültek.

Serényen forgatták a vacerát, azaz a fakanalat a juhászok

Amíg tartottak a bemu­tatók, és a lovak serényen legelésztek, átsétáltunk a szomszédos kamionparkolóba. Itt két juhász állt egy nagy kondér mellett. Egyikük a jókora varecát (azaz fakanalat) meg-megforgatta a finom illatfelhőt ontó ételben, és a paprikás krumpli kolbászkarikái a felszínre perdültek. Odébb az árusítóhelyeken különböző, régi világot idéző, a honfoglalás korának jelképeivel és díszítéseivel, illetve rovásírással ellátott csecsebecsék között lehetett válogatni.

Természetesen nem maradhatott el a piros ruhás barantás legények ostorcsapó mutatványa sem. Bizony, nem könnyű feladat a szerszámból pattogó hangokat kicsalogatni, de ezek a fiúk-férfiak igen komoly jártasságra tettek már szert ebben.

A megfáradt szkítakultúra-kedvelők egy kis kirándulást is tettek a tari sztúpához, útközben pedig tartalmas előadást hallgathattak meg Mónus Józseftől, a világhírű, rekorder magyar nomád íjásztól.

Kiemelt fotó: Volt, aki az alkalomhoz illő ősmagyar viseletben vette kezébe elődeink egykor Európa-szerte rettegett fegyverét

Fotók: Torjay Attila/Nógrád Megyei Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában