Somoskőújfalu

2018.05.09. 19:46

Elismerték a spániel vonzerejét: íme Mirage, a megye legszebb kutyája

A somoskőújfalui Szlabej Márta gyermekkora óta rajong a kutyákért, jelenleg több mint húsz négylábú boldog tulajdonosa. Márta ebeinek szépsége már országszerte számos kutyakiállításon megnyerte a zsűrit. Egyéves cocker spánieljét – Miraget – pedig nemrégiben Nógrád megye legszebb kutyájának is megválasztották.

Palchuber Kinga

Szlabej Márta több mint tíz éve foglalkozik cocker spánielek tenyésztésével.

Mirage országszerte elbűvöli a bírákat

Nógrád megye legszebb kutyája fiatal és kölyök championátussal is rendelkezik, ez utóbbit hat és kilenc hónapos kora között szerezte. Ezen felül Kaposváron, Debrecenben és Salgótarjánban is levette már lábáról a zsűrit különböző kiállításokon. Emellett Pécsen – egy kimondottan spánieleknek szóló kiállításon – fiatal klubgyőztes és Junior Best In Show 2. címet szerzett, amely gazdája elmondása szerint azért hatalmas jelentőségű, mert elismert szakember zsűrizte az ebek tökéletességét, aki maga is Angol cocker spánieleket tenyészt.

Márta tervei között szerepel, hogy minél több versenyre eljut kutyáival az országhatáron túlra is, ezért a közeljövőben sincs megállás. A hétvégén Losoncon és Szolnokon is kiállításon vesznek részt, hiszen az ott gyűjtött tapasztalatok mindig jó visszaigazolásai annak, hogy jó úton jár kutyáival.

Hiába, Márta valóban nem tud ellenállni a szép ebeknek, már ki is szemelte a következő kiskutyát, aki reményei szerint tovább bővítheti majd ezt a népes családot.

– Majdnem negyven éve már annak, hogy megvettem az első saját kutyámat: egy igazi, kis dalmatát. Gyermekkorom óta rajongok az ebekért, bármikor le lehet venni a lábamról egy négylábúval! Hatványozottan igaz rám, hogy a kutyáim a legjobb barátaim, sőt igazából a családom részei… – mondta Márta.

Az ebtenyésztő családjával jelenleg Somoskőújfaluban él, ahová elsősorban a kutyák nagy száma miatt költöztek.

– A négyezer négyzetméteres telken a kutyáknak létrehoztunk egy különálló részt fűtött épülettel, ahová bármikor bemehetnek. A gyermekem is nagy kutyabarát, így jelenleg több mint húsz négylábú tulajdonosai vagyunk. Köztük a legidősebb már 14 éves, s egy évben egyszer a tenyésztés révén eladó kölykök is születnek – tette hozzá Márta.

Márta kedvenceivel rendszeresen jár kutyakiállításokra is, ahonnét rendre szép eredményekkel térnek haza. Nemrégiben a salgótarjáni Tóstrandon megrendezett CAC nemzeti kutyakiállításon például egyéves cocker spánieljét – Miraget – több mint hétszáz eb közül választották Nógrád megye legszebb kutyájának, sőt a legszebb junior és a harmadik legszebb ellenkező nemű eb címmel is elismerték a spániel vonzerejét.

– Mirage azért is különleges számomra, mert én tenyésztettem őt. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy először nem akartam megtartani. Kilenc másik testvérével született meg tavaly április 21-én, akiket eladásra szántuk. Ám, amikor az érdeklődők megérkeztek, valami azt súgta, hogy Miraget nem szabad megmutatnom. Végül megtartottuk, s azóta gyönyörű kutyává cseperedett, amiről eredményei is árulkodnak – mesélte Márta.

Mirage életvidám természete miatt nagyszerű kiállításjelölt, s gazdája mindig élvezi a versengésekkel járó izgalmakat.

Mirage és a büszke gazdi, Szlabej Márta, Beküldött fotó

– Közepes termete miatt könnyen kezelhető, az autóban utazni pedig egyenesen imád! – hangsúlyozta az ebtenyésztő.

Cocker spániel révén mindemellett rendkívül barátságos és nagyon ragaszkodó típus. Szeret Márta ölében ülni, vagy mellette feküdni, de szívesen pihenteti fejét gazdája lábán is.

– A cocker spánielek szomorkás tekintete mögött egy szeretetre méltó, mindig vidám kiskutya bújik meg. Mirage imád mindenben a kedvünkre tenni, de az sincs ellenére, ha őt kényeztetjük! – mosolygott Márta.

Mirage az alap trükköket és vezényszavakat jól ismeri, illetve öthetes korától a szépítkezéshez is hozzá van szoktatva, mivel gyakori fésülés nélkül a spániel szőrzete hamar gubancossá válik.

– Egy kis vágás és körömigazítás után mindig büszkén lép ki az utcára, mintha csak tudná: a szépség az ő igazi ereje. S ez így is van, hiszen a versenybírák az orruk hegyétől a farkuk végéig áttanulmányozzák a kiállított négylábúak tökéletességét – emelte ki a tenyésztő.

Márta minden korosztálynak bátran ajánlja a spánielek tartását, hiszen bárki igazi társra lelhet bennük. A titok: úgy kell kezelni kedvenceinket, mint a saját gyermekeinket. Nevelni, tanítani és dicsérni kell őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában