Mátramindszent

2018.03.12. 13:52

Büszkén szárnyalnak a népdalok a Mátra lábánál

A helyi ­Rozmaring Asszonykórus közel harminc éve élteti községének hagyományait, ­dalaik és népviseletük nyomán máig jó hírét viszik a kicsiny településnek. Orosz Józsefnével, a kórus alapítójával és vezetőjével emlékeztünk vissza a bő három évtized meghatározó pillanataira.

Palchuber Kinga

– A Rozmaring Asszonykórust ön alapította 1989-ben. Hogyan jött az ötlet?

– Immár bő harminc évvel ezelőtt kezdődött, amikor is az anyósomnál régi fényképeket nézegettem. Jó néhány ­fotó népviseletbe öltözött helybelieket ábrázolt, s ez egyből felkeltette az érdeklődésemet. Az anyósom ezután elmesélte: Mátramindszenten már egykor is működött egy hagyomány­őrző csoport, amely népdalokkal és népi játékokkal ápolta településünk tradícióit. Ezenfelül azt is megtudtam, hogyan sikerült a régi időkben egy szép lét­számú csoportot összekovácsolni a ­helyi dalok szárnyán.

A megyehatáron túl is sikeresek

Az asszonykórus Budapesten­, Fóton, Tahitótfaluban, Seregélyesen, valamint a szlovákiai Óváron is bemutatkozott­ már produkcióival. A salgótarjáni bányásznapokon és a Mindszenti Napok kulturális műsorain is rendszeresen fellépnek. Évek óta részt vesznek a Népek zenéje-­népek tánca­ elnevezésű rendezvényen, ahonnan eddig mindig országos arany minősítéssel tértek haza. Hasonlóan sikeresek az egri Ködellik a Mátra­ című országos hangversenyen, amelynek visszatérő szereplői.

– S az elődök nyomdokait követve ön is elhatározta, hogy újra összetoborozza a hagyományőrzőket. Könnyű volt beindítani a kórust?

– Miután megfogalmazódott bennem az elképzelés, egy megbeszélés alkalmával felvetettem a képviselő-testületnek is, hogy Mátramindszentnek szüksége lenne újfent egy néphagyományokat ápoló kis közösségre. A községvezetés támogatta az ötletet, s rám bízták a csoport újjászervezését. Felkerestem az egykori tagokat, akik mellé pedagógusokat és énekelni szerető helyi asszonyokat is sikerült a kórusba csábítanom. Végül kialakult a hagyományőrzők magja­, akikkel rendszeressé váltak a találkozások. Kezdetben csak a magunk örömére énekeltünk, színesítettük a falu ünnepi műsorait. S mire észbe kaptunk, már a szomszédos települések rendezvényein is népszerűsítettük Mátramindszent tradícióit. A polgármester is szívügyének tekinti a helyi népszokások éltetését.

– Jelenleg kilenc fő képviseli a csoportot. Mi a mottójuk?

– Népviseletünkkel és dalainkkal szeretnénk megmutatni­ az ország más tájegységein élőknek, hogyan éreznek az emberek itt, a nógrádi vidéken. Hetente rendszeresen próbálunk, ahol nemcsak énekelünk, hanem sokat beszélgetünk is.

Többen közülünk még most is aktívan dolgoznak, de együtt a nehézségeket is vállaljuk, hogy népdalkincsünk továbbra is élő maradjon!

Kiemelt fotónkon: A kórus tagjai évek óta részt vesznek a Népek zenéje-népek tánca elnevezésű rendezvényen, ahonnan rendre arany minősítéssel térnek haza – Beküldött fotó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában