Borsosberény

2018.02.28. 13:55

Vége a retró hangulatnak: megújulnak az önkormányzat épületei

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére kapott uniós támogatást tavaly tavasszal a település. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében nyert 41,5 millió forintot a polgármesteri hivatal és az orvosi rendelő felújítására fordítják a Börzsöny tövében elterülő faluban.

Hegedűs Henrik

Elég csak pár percre megállni a Borsos­berény táblánál, és máris személyesen szembesülünk azzal, mekkora mértékben határozza meg az itteniek életét a 2-es főút fokozott forgalma. Pedig itt csak a község keleti szélének néhány házát érinti közvetlenül a mindennap tapasztalt hatalmas zaj. Még a falu közepén, a katolikus templom környékén is erőteljesen hallani, ahogy dübörögnek a távolban az emelkedőn a kamionok.

Az önkormányzat épületének ajtajában széles mosollyal fogad bennünket Molnárné Gere Rita, a település polgármestere. Éppen búcsúzik egy falubeli ügyféltől, a férfi elégedett arccal távozik. Bemegyünk az előtérbe, széttekintünk az irodákban.

Fejlesztés az óvodában

Borsosberény a nyugat-nógrádi térségben a lendületesebben fejlődő falvak kategóriájába sorolható. Egyre több fiatal pár vállal gyermeket, és mára az óvodai létszám két csoportban harmincháromra gyarapodott, ami maga után vonja hamarosan egy helyi minibölcsőde létesítésének szükségességét is. Az óvodában nemrégiben végezték el az épület tetejének teljes korszerűsítését, míg saját forrásból az eredetivel megegyező formában cserélik ki a műemléki épületének nyílás­záróit, ami idén fejeződik be.

– Nézzenek körül! Mi itt, a kolléganőimmel hétről hétre igazi retró hangulatban dolgozunk – tér rá jövetelünk témájára.

– Az épület nagyon régi, elődeimet és munkatársaikat hosszú évtizedek alatt szolgálta. Itt az ideje, hogy ezen változtassunk. A képviselő-testülettel tökéletes egyetértésben adtuk be a pályázatot a ház energetikai felújítására, és örömmel fogadtuk, hogy nyertünk.

Molnárné Gere Rita részletezi is a beruházások lényegét. Két önkormányzati épület újul meg a közeljövőben a 41,5 millió forintos támogatásból. Ebből 27,5 millió érinti a polgármesteri hivatalt, a többit az orvosi rendelő korszerűsítésére fordítják. Mindkét helyen a munkálatok központi eleme a fűtéskorszerűsítés, ide új, a huszonegyedik század igényeinek megfelelő kondenzációs kazánokat szerelnek be.

Lesz külső, homlokzati hőszigetelés, szabályozóberendezések kerülnek fel a radiátorokra, kicserélik a nyílás­­zárókat, illetve a polgármes­teri hivatal esetében akadálymen­tesítést is végrehajtanak, mert a jelenlegi rámpa nem felel meg az előírt szabványnak.

A tényleges munkák a hatósági előkészítést, a közbeszerzés kiírását, majd a kivitelező kijelölését követően, várhatóan a nyár folyamán meg­kezdődnek.

Kiemelt fotó: A polgármesteri hivatal munkatársai alig várják már az épület korszerűsítését,  Fotó: Torjay Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában