Fejlesztések

2018.02.26. 13:55

Fontos kérdésekben döntöttek Bátonyterenye képviselői

A város önkormányzatának képviselő-testülete a közelmúltban szavazott a fejlesztési hitel felvételéről, az idei év költségvetéséről, választási plakátok kihelyezésének tilalmáról, és egy újabb pályázat benyújtásáról.

Palchuber Kinga

A képviselők először az önkormányzat 2018. évi fejlesztési hitelének felvételéről döntöttek nemrégiben megtartott testületi ülésükön. A városvezetés az elmúlt két évben több pályázatot is benyújtott a Nemzetgazdasági Minisztérium által kiírt projektekre, amelyek megvalósításuk után jelentősen javítják majd a lakossági, valamint az önkormányzati kötelező feladatok ellátását.

Azonban a sikeres pályázatok megvalósításához szükséges területek megvásárlását a helyi vezetésnek saját forrásból kellene biztosítania, amelynek hiányában indokolttá vált egy nagyobb összegű hitel felvétele.

Újabb pályázat

Két évvel ezelőtt Bátonyterenye Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulása sikeresen pályázott integrált térségi gyerekprogramok megvalósítására a járásban, amellyel akkor 400 millió forintot nyertek el. A támogatás célja többek között a minőségi programok hozzáférhetőségének javítása, a szegénységből kivezető esélyek megteremtése, a szakemberek segítése, valamint a továbbképzések biztosítása is. A városvezetés egyöntetűen rábólintott az előbbi pályázatot kiegészítendő Gyermekesély programok infrastrukturális háttere című projekt benyújtására is.

Nagy-Majdon József polgármester elmondta: az igényelt összeget többek között területvásárlásra, tartozások egyenlítésére, pályázati önrészek fedezetére, valamint szabad felhasználású felújításokra fordíthatják majd. A fejlesztési célokra előreláthatólag legfeljebb 300 millió forintos hitelforrásra van szükség.

Várszegi István és Cseresznyés István képviselők az ülésen hangot adtak ehhez fűződő kételyeik­nek, szerintük a felsorolt tételek között több olyan is van, amelyek miatt nem érdemes ekkora összegben eladósítani az önkormányzatot. A városvezető megnyugtatta társait: a hitel azért fontos, hogy szükség esetén tudjanak valamiféle tartalékhoz is hozzányúlni. A képviselők 9 igen, 1 nem és 1 tartózkodás mellett fogadták el a napirendi pontot.

Egy hosszabb tanácskozást követően az idei év költségvetéséről is szavaztak a kép­viselők, amelynek határozati javaslatát több észrevétel és hozzászólás után 7 igen és 4 tartózkodás mellett szavazta meg a testület.

A városkép megóvása érdekében továbbá a képviselők egybehangzóan úgy döntöttek: a kampányidőszakban a jelölő szervezetek és a jelöltek csak bizonyos tilalmak betartásával helyezhetnek el Bátony­terenyén plakátokat és falragaszokat. Ennek értelmében tilos szóróanyagot kihelyezni többek között az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokra, kerítésekre, valamennyi közterületen talál­ható eszközre, illetve a műemléki védettség alatt álló köz­épületekre is.

Kiemelt fotónkon: Plakátkihelyezési tilalommal érintett többek között a Városháza előtti tér, valamint a műemléki védettség alatt álló középületek is

Fotó: Hüvösi Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában