Nógrád megye

2018.01.22. 13:46

Lehet öröm a műköröm

Az ápolt kéz és köröm hosszú évtizedek óta fontos része a higiéniának, sőt, a divatnak is. A műkörmök térhódításával egy önálló szakma fejlődött ki az igények nyomán, Nógrád megyében is elvárás egy szépségszalonban, hogy legyen műkörmös szolgáltatás is. De nem mindegy, kire bízzuk a kezeinket.

Oláh Nikolett

A műköröm története egy körmét rágó fogorvossal kezdődött, aki saját körmeit szerette volna pótolni a fogászatban használt alapanyagok segítségével.  Később, az 50-es években, a filmipar adta meg az újabb lendületet a műkörmök térhódításának. Azóta változnak, fejlődnek a technikák, jelennek meg a legújabb, modern alapanyagok itt, és persze a formák és a díszítések módjai folyamatosan változnak a divatirányzatokkal együtt. Mindezeket tudva már nem is annyira egyszerű ez a foglalkozás, hiszen a megfelelő elméleti tudáshoz folyamatos tanulásra van szükség, az új technikákhoz a gyakorlásra és persze tisztában kell lenni az aktuális trendekkel is. A salgótarjáni Garamvölgyi Tímea szerint még ez sem mindig elég a kifogástalan munkához.

 

Garamvölgyi Tímea, kéz- és lábápoló, valamint műkörömépítő. Beküldött fotó

 

– Ha az alapokkal nincs valaki tisztában, akkor a legjobb alapanyagok és a legújabb eszközök sem elegendőek ahhoz, hogy tökéletes legyen a végeredmény – mondja. Ő maga is előbb a kéz- és lábápoló szakmát tanulta, utána kezdte el elsajátítani a műköröm építés fortélyait. Amit azóta is tanul, szinte folyamatosan. – Tavaly megszereztem a körmös „diplomámat” is, amihez a szükséges OKJ-s végzettségnél egy magasabb szintű elméleti tudás szükséges – teszi hozzá. – De ez még csak a technikai ismeret és az anyagismeret, nem árt naprakésznek lenni a divatból sem. Ezért aztán minden kapcsolódó oktatáson igyekszem részt venni és ezt tudom tanácsolni másoknak is. Idén szeretnék már versenyeken részt venni, hiszen a felkészülés is tanulás, a távolabbi terveim közt pedig a szakoktatóvá válás szerepel.

Tímea szerint az úgymond mindennapi használatra szánt köröm esetében a legfontosabb az ápolt kinézet, a kényelem, és a tartósság. Persze ezen kritériumok mellett is lehet divatos, sőt, elegáns, vagy akár feltűnő is egy köröm. Mint mondja, a forma- és színvilágot mindenkinek az egyénisége határozza meg, de aki idén „trendi” szeretne lenni, akkor a lila, a barna- és a sárga különböző árnyalatait, vagy a pasztellszíneket válassza, esetleg színátmenetes körmöt. Ugyanakkor a már klasszikus francia stílus sem megy ki soha a divatból.

-  A gél lakk vagy műköröm viselésének nem csupán esztétikai funkciója lehet. Hozzájárulhat a rossz szokásként kialakult körömrágás leküzdéséhez, valamint bizonyítottan jó hatással van közérzetünkre is. A rosszul elkészített műköröm ellenben körömgombát, de akár maradandó károsodást, deformitást is okozhat. A megfelelően képzett szakember tudja, hogy az előkészületi munka minden egyes fázisára ügyelni kell – mondja. És végezetül ad még egy jó tanácsot a műkörömmel most kacérkodók számára. Mégpedig azt, hogy előtte tájékozódjunk a munkahelyünk szabályairól, előírásairól, nem mindenhol nézik jó szemmel a túl rikító, és a munkához nem éppen ideális körmöket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában