Nagyon állati

2018.01.20. 19:50

Különc házi kedvencek Nógrádban

Nem hétköznapi gazdikkal beszélgettünk.

Oláh Nikolett

Studio Cut Out of a Piglet Standing

Hazánkban a kutyákon és a macskákon kívül már rengeteg más, extrémnek vagy bizarrnak számító állat tartása megengedett. Nehéz pontosan meghatározni, hogy milyen élőlények sorolhatók ebbe a csoportba, ugyanis mindenkinek más a különleges. Viszont a legjobban talán a következőképpen lehet leírni a házi kedvencek ezen kategóriáját: minden, nem szokványos vagy urbanizált élőlények alakulata.

Vadászgörény

– A vadászgörényeim napi szinten igénylik a rendszeres mozgást, a velük való foglalkozást és a játékot. Etetésüket a macskákéhoz hasonlóan kell elképzelni, hiszen a doromboló házi kedvenceknek gyártott eledelek a görények számára is kiválóan alkalmasak. A táplálásukra nagyon ügyelek, mert nem ehetnek édességet és zsírban gazdag élelmiszereket. Helyette adjunk nekik joghurtot, tojást vagy főtt húst. Emellett pedig a körmük és a fülük ápolására is fordítsunk kellő figyelmet – mondta Papp Bianka.

Hozzátette: Mivel társas lények, ezért a kutyakölykökhöz hasonlóan nevelésre szorulnak. Erős bennük a vadászösztön, ezért kisebb állatokkal együtt inkább ne tartsuk együtt.

Óvatosan bánjunk velük, mert a szájukban lévő hegyes fogaikkal könnyen megsebezhetnek minket.

 

Papp Bianka karjában kis kedvenceivel, Kirával és Fürgével. Beküldött fotó.

 

Törpemalac:

– Nem is gondolnánk, de a törpemalacok nagyon tiszta és jólnevelt állatok. Továbbá roppant ragaszkodók is. Gyakran igénylik a társaságunkat, amellyel az anyai gondoskodás egy részét pótolhatjuk a számukra. Emellett a mozgásigényük is elég nagy. Ez azt jelenti, hogy a bezártságot rosszul viselik, ezért a kinti környezetben való tartásukat ajánlom – tudtuk meg Bíró Dénestől.

Kedvenc eleségeik közé tartoznak például az őrölt gabonafélék, a lucerna és a kukorica.

– A betegségek elkerülése miatt azt tanácsolom, lehetőleg ne szerepeljen az étlapjukon sertéshús, konyhai maradék és édesség sem. Áruk körülbelül egy törzskönyvezett kutyáéval azonos. Amennyiben túl olcsón kínálják az állatot, az feltehetően kifejlett korára – a 12 és 50 kilogramm közötti súly helyett – akár a 100 kilogrammot is elérheti – hívta fel a figyelmet Dénes.

 

Fotó: pikabu.ru

 

Madárpók

– A terráriumban lévő példányok táplálása nem okoz gondot, mert szinte minden élőlényt megesznek, amely a számukra megfelelő mérettartományba esik. Ez alatt értem a házi-, és a mezei tücsköket, a különböző lárvákat, az élő egereket és a halakat is.

Ezek az állatok nem simogatni és babusgatni való kedvencek.

– Bár a mérgük nem halálos, egyáltalán nem tesz jót az állatnak, ha a megszokott környezetéből kiragadjuk és különböző felületekre téve mutogatjuk – mondta Kiss Péter.

 

Fotó: Pinterest

 

Az egzotikus állatok gyógyítása kapcsán Dr. Bartos Lórándot, salgótarjáni állatorvost kérdeztük, aki közölte, hogy tudomása szerint nincs ilyen speciális szaktudással rendelkező állatorvos a megyében. Ezért ezen állatok megbetegedésével a budapesti Állatorvostudományi Egyetem Egzotikusállat- és Vadegészségügyi Tanszékéhez szükséges fordulni, akik egyébként az állatkertekben lakó élőlények egészségéről is gondoskodnak.

budapesti Állatorvostudományi Egyetem Fotó: univet.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában