Szente/Kisecset

2018.01.23. 19:42

Felélénkítik a Cserhát vidékének gazdaságát

Karácsonyi ajándék gyanánt kapta meg az értesítést a község önkormányzata, hogy a helyi termékek piac­ra jutási esélyeinek növelése érdekében beadott pályázatot befogadták a kiírók és a célra a partner kisecsetiekkel együtt valamivel több mint hetvenmillió forintot nyertek el.

Hegedűs Henrik

Ezen a dimbes-dombos, gyönyörű tájakkal tarkított nyugat-cserháti vidéken az utóbbi években igencsak visszaesett a mezőgazdasági termelés, akár úgy is fogalmazhatnánk, haló­dik az ágazat. Megélénkítését tervezik most Szentén és Kisecseten: nagyon komoly programot dolgoztak ki a növénytermesztés fellendítésére, amihez most már a források is rendelkezésre állnak.

– Emlékeimben élénken él még, hogy az 1980-as évekig még milyen sokan éltek itt a mezőgazdaságból – mondta Illés Kálmán, Szente polgármestere. – Főleg bogyós gyümölcsök, ribizli, málna sorakozott a földeken, de más növénytermesztési ágazatok is virágzottak. Ma tíz családból legfeljebb négy foglalkozik háztáji gazdálkodással, ott is főként az idősebb nemzedékek tagjai. Most viszont újra kitárulhat az ajtó. Gazdaságfejlesztési elképzeléseinknek gyújtópontja, hogy az embereket újra érdekeltté tegyük a növénytermesztésben, minél több fiatal bevonásával.

Termékek védjeggyel

Illés Kálmán elmondta: ha minden jó ütemben halad, őszre befejezhetik a létesítmények kialakítását és az eszközbeszerzéseket, 2019 tavaszán pedig beindulhat a növénytermesztés. Ezzel a remények szerint jól járnak majd az üzletbe bekapcsolódó családok is. Hozzátette: szeretnének védjeggyel ellátott termékeket a piacra juttatni, ennek érdekében létrehoznak egy közös szervezetet, amelyben tulajdonosi jogokkal ruháznák fel az érintett önkormányzatokon kívül a termelőket és a viszonteladó kereskedőket is.

Felvesszük a kapcsolatot agrár­szakemberekkel, és együtt „fundáljuk” ki, milyen termények, gazdálkodási formák iránt mutatkozik igény. Ez ügyben szeretnénk felvenni a kapcsolatot fővárosi, vagy váci, gödöllői viszonteladókkal, akik meghatározzák, milyen növényekből, gyümölcsökből mennyit szánnak a piacra, és a kívánt mennyiséget előbb a gyűjtőpontokon, hűtőkamrában tároljuk, majd hűtő­autókkal a megadott helyre szállítjuk. Emellett mind Szentén, mind Kisecseten egy-egy helyi piactér is létesül, itt lesznek majd a gyűjtőpontok is, de nem elsősorban a termények itteni értékesítésére összpontosítunk.

Illés Kálmán hozzátette, az elnyert összegből egyrészt egy szilárd burkolattal ellátott, fedett árusítóhelyekkel rendelkező piacot létesítenek a tájház szomszédságában, a jelenleg a civil szervezeteknek otthont adó épület mögött – amelyben egyébként egy miniéttermet is szeretnének nyitni. Ezenkívül beszereznek hűtőkamrákat, és egy-egy hűtő-teherautót is.

Fotó: Torjay Attila

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában