Helyi közélet

2017.09.07. 04:51

Magyar kézművesek a Felvidéken

fenyvesi

Besztercebánya. Ebben az évben immár 360. alkalommal rendezik meg a „Radványi Kézműves Kiállítást és Vásárt” Szlovákiában, amely szeptember 8-tól egészen 10-ig tart. Az ünnepélyes megnyitó pénteken 17 órakor kezdődik, amit hagyományőrző programok követnek. Szombaton pedig a Nógrád Néptáncegyüttes előadását élvezhetik az érdeklődők.

A több napos rendezvényen kiemelkedő szerepet kapnak a kézművesek. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Szlovák Tagozatának, valamint a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának köszönhetően összesen 15 magyar kézműves mutatkozik be Besztercebánya főterén. A szervezők emellett színvonalas programokkal, színes zenei kínálattal és gasztronómiai különlegeséggel várják a vendégeket.

A híres besztercebányai radványi vásárt sokan a vásárok vásárának is nevezik. Olyan rendezvény ez, ahol a kézművesek vannak a középpontban, és egy olyan vásár ez, ami arról is híres, hogy valaha a leghíresebb betyár, Juraj Jánošík többször meglátogatta. Létrejötte egészen a 17. századig nyúlik vissza, amikor az akkori egyedülálló Radvány (Radvaň) község 1655-ben Szent Mária születésének napján vásárszervezésre való jogot kapott. A vásárt évek óta Besztercebánya központjában rendeezik, ahol a három napos forgatagban, a mulatozós emberek sokasága között különböző ételekből és italokból, kézműves és egyéb termékekből válogathatnak a látogatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában