Helyi közélet

2017.06.12. 03:59

Keresztút és kápolna az egyház nagy családjának

fenyvesi

„Ezt a keresztutat felajánljuk a világbékéért, a magyar hazáért, Jézus szentséges szíve és Szűzanya szeplőtelen szívének engesztelésére, és a bűnösök megtéréséért” – hangzott el tegnap a közigazgatásilag Szécsényhez tartozó Benczúrfalván a Szent Antal keresztút első stációjánál.

Szécsény-Benczúrfalva. Báró Lipthay Antal a tulajdonában lévő benczúrfalvai hegyoldalon keresztutat építtetett és annak a végén, a hegytetőn kápolna létesül, amelynek tavasszal helyezték el az alapkövét. Ez utóbbi a világ békéjéért épül meg, Szent Ferenc, Klára, Antal titulust viseli, és a fájdalmas Szűzanya tiszteletére szentelik fel.

Vasárnap, a Szent Antal keresztút felszentelésének első évfordulója alkalmából engeszteléssel egybekötött keresztútjárást tartottak, amelynek végén, az épülő kápolnánál szabadtéri szentmisét mutattak be. A keresztúton a helyiek, a szécsényiek mellett a környező településekről is többen vettek részt, de volt külföldről érkezett vendég is. A hívők – Takács Mária Klarissza ferences szegénygondozó nővér vezetésével – végig járták a keresztutat, a stációknál Jézus szenvedésére, halálára emlékeztek. Útközben imádkoztak, s felhangzott az egyházi ének: „Keresztúttal követünk, Jézus téged szeretünk ”

Az épülő kápolnánál – amelynek az alapja már elkészült – az első szabadtéri szentmisét Lóránd atya ferences szerzetes, a szécsényi kolostor novícius magiszter-helyettese mutatta be. A szentmise kezdete előtt utalt arra, hogy Isten mindig olyan helyet választ ki, ahol közelebb tud kerülni az emberekhez.

Mint mondta: a hegytetőn, ahol a kápolna épül, az emberek megismerhetik Isten jelenlétét, elmélyülten imádkozhatnak, kérhetik a jóságát és Szent Antal közbenjárását, hogy a Jóisten mindannyiunkkal együtt legyen, segítsen.

– Azért imádkozunk, hogy felépüljön ez a szép kis kápolna, ahová egyre többen zarándokolhatnak majd el – fogalmazott Lóránd atya, aki szentbeszédében utalt rá, hogy Isten sok helyen, sokféleképpen jelen van. – Itt, a hegytetőn épülő kápolnában, amelynek mennyezete maga a kék égbolt, hív és vár minket, hogy közelebb kerüljünk hozzá – emelte ki, majd szólt Isten végtelen szeretetéről, amely ott kell, hogy legyen minden hívő ember szívében, valamint a hitről és a szeretetről, amely értelmet és tartalmat ad az életünknek. Beszélt továbbá a hit, a remény és a szeretet összekapcsolódásáról.

[caption id="" align="aligncenter" width="1193"] – Itt, a hegytetőn épülő kápolnában, amelynek mennyezete maga a kék égbolt, Isten hív és vár minket, hogy közelebb kerüljünk hozzá – emelte ki Lóránd atya[/caption]

Lóránd atya a szentmise végén azzal bocsájtotta útjukra a híveket: „szívünkben, lelkünkben vigyük tovább ennek a délelőttnek, a keresztútnak és a szentmisének a hangulatát, üzenetét: Jézus végtelen szeretetét”.

Végezetül megköszönte báró Lipthay Antalnak a kápolna és a keresztút építését, amely olyan hely, ahol az emberek találkozhatnak Jézussal, és csendben imádkozhatnak.

Báró Lipthay Antal köszönetét fejezte ki mindenkinek a jelenlétért, valamint azért, hogy közösen tették meg a keresztutat és vettek részt a szentmisén. Végezetül hangsúlyozta: a keresztút és a kápolna nem személyesen a családjának épült, s épül, hanem egy nagy családnak, a keresztény közösségnek, a hívőknek, hogy az emberek találkozhassanak Jézussal.

Szenográdi Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában