Helyi közélet

2017.06.14. 10:14

Fogyasztói tudatosságra nevel a „Közgé”

fenyvesi

Tegnap a Salgótarjáni Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája aulájában címátadó ünnepséget bonyolítottak le, amelyen Keszthelyi Nikoletta, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára átnyújtotta az oktatási intézmény vezetőségének a „Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola” címet elismerő oklevelet. Az ünnepélyen Juhászné Janik Beatrix, az iskola igazgatója mondott köszöntőt, majd a „közgé” diákjai egy témába illő, irodalmi műsorral működtek közre a jeles eseményen.

Salgótarján. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a „Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola”-pályázat keretén belül azon oktatási intézmények intézkedéseit, valamint szemléletét értékeli, amelyek növendékeik körében a tudatos fogyasztói hozzáállás általánossá válását, illetve a fiatal fogyasztók gyakorlatban használható ismereteinek bővítését segítik elő. E projektre a „közgé” által benyújtott pályázat olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy a fejlesztési minisztérium az intézményt „Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola” címmel jutalmazta meg munkájáért.

[caption id="" align="aligncenter" width="1279"] Az iskolavezetés átvette az államtitkár helyettestől a „Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola” címet igazoló okleveletFotó: Niederland Dávid[/caption]

Ezen megtisztelő cím átadása céljából rendeztek tegnap ünnepséget az intézmény falai között, amelyen első ízben Juhászné Janik Beatrix köszöntötte a meghívott vendégeket, a jelenlévő kollégákat és diákokat.

– Nevelőtestületünknek mindig sajátja volt az új iránti fogékonyság, az oktatás és a szakképzés mellett a nevelés, a mindennapi életre való felkészítés. Egy közgazdasági szakgimnáziumtól elvárás is, hogy a modern társadalmak kihívásait, problémáit taglalja az órákon. A fenntartható fejlődéshez, a környezettudatos magatartáshoz, az egészséges életmódra neveléshez, a tudatos vásárláshoz, a felelős internet- és közösségi média-használathoz kapcsolódó ismeretek átadása pedig része kell, hogy legyen munkánknak – kezdte gondolatait az igazgató.

[caption id="" align="aligncenter" width="1343"] A salgótarjáni intézmény által benyújtott pályázat hűen tükrözi, hogy a tanárok a fogyasztóvédelem gyakorlati ismereteivel is gazdagítják növendékeik tudását az iskola falain belül – mondta Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkárFotó: Niederland Dávid[/caption]

A továbbiakban kitért rá: az évekkel ezelőtt alapított Regulus Környezetvédelmi Egyesület, valamint a vöröskeresztes tevékenységek mellett Várszegi Bernadett igazgató-helyettes segítségének, illetve a helyi fogyasztóvédelem támogatásának köszönhetően bekapcsolódtak a fogyasztói tudatosságra nevelésbe is.

– A fogyasztás szerepe a társadalomban már sokkal több, mint egyszerű gazdasági tevékenység: társadalmi, kulturális, sőt pszichológiai jelentőséggel bír! – hangsúlyozta beszédében Juhászné Janik Beatrix.

Köszöntőjének végén az intézmény igazgatója ismertette azt is, hogy iskolájukban arra nevelik tanítványaikat, hogy elsősorban racionálisan, a lehetőségeket és korlátokat is figyelembe véve hozzanak döntéseket, ugyanis a tudatos fogyasztóvá nevelés, a fogyasztói jogok ismerete, valamint a környezet védelme a mindennapi életük részévé kell, hogy váljon.

[caption id="" align="aligncenter" width="1343"] A „közgé” növendékeinek témába illő, irodalmi műsorát tekinthették meg a jelenlévőkFotó: Niederland Dávid[/caption]

Ezt követően a „közgé” növendékeinek témába illő, irodalmi műsorát tekinthették meg a jelenlévők, majd Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár méltatta az oktatási intézmény munkáját.

– Pályázatunk célja, hogy azon iskolákat tüntessük ki, akik valamilyen módon belecsempészik tanóráikba a fogyasztói tudatosságra nevelést annak ellenére is, hogy a fogyasztóvédelem külön tananyagként a köznevelésben nem jelenik meg – indította beszédét a helyettes államtitkár.

Elmondása szerint nagyon fontos, hogy a fiatal generációt az iskolákban megtanítsák tudatosan élni, hiszen közülük kerülnek ki a jövő fogyasztói, s vállalkozói is. – A salgótarjáni intézmény által benyújtott pályázat pedig hűen tükrözi, hogy a tanárok a fogyasztóvédelem gyakorlati ismereteivel is gazdagítják növendékeik tudását az iskola falain belül – zárta szavait Keszthelyi Nikoletta, majd Juhászné Janik Beatrix és Várszegi Bernadett átvették az államtitkár helyettestől a „Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola” címet igazoló oklevelet.

Palchuber Kinga

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában