Helyi közélet

2016.11.03. 07:41

Lehetőségek a személyiségjegyek fejlesztésére

fenyvesi

Egy iskola küldetése, hogy a rá bízott gyermekek képességei, készségei önmagukhoz képest a lehető legtöbbet fejlődjenek. A tanítás, a nevelés legfontosabb színtere a tanóra, de számtalan olyan lehetőség van, ahol egyéb foglalkozások is hozzájárulnak a diákok személyiségjegyeinek fejlődéséhez.

 

Endrefalva. Az endrefalvai általános iskola 155 tanulója közül sok a halmozottan hátrányos helyzetű.  Antalné Varga Katalin, az iskola igazgatója elmondta, hogy a tanítási órákon kívül sok olyan programot szerveznek, ahol a nebulók megtalálják a maguk elfoglaltságát.

– Felzárkóztató foglalkozásokat tartunk, és többféle szakkör működik intézményünkben. Igen népszerű az informatika, s sokan járnak a kézműves foglalkozásra is. Szívesen vesznek részt a diákok a szabás-varrás, illetve a sütés-főzés szakkörünkön – tájékoztatott az iskola igazgatója.

[caption id="" align="aligncenter" width="1259"] A diákok a tanítási órákon kívül számos program keretében találhatják meg a maguk elfoglaltságát[/caption]

Az intézmény az önkormányzattól kapott egy földterületet, ahol a diákok a gyakorlatban elsajátíthatják a különböző növények termesztését. Öröm és jó érzés számukra, amikor a főző szakkörön az alapanyag az általuk megtermelt termék. A terveik között szerepel, hogy gyógy- és fűszernövények termesztésével gazdagítják a „repertoárjukat”.

A salgótarjáni művészeti iskolával jó a kapcsolatuk, Fülöp Norbert a bábjáték rejtelmeibe és előadásába avatja be az érdeklődő diákokat. Dénes Sándorné, az iskola rajztanára – aki maga is fest és alkot – képzőművész szakkört vezet. Galériájukban a tanulók munkái mellett rendszeresen kiállítást szerveznek megyénk kortárs alkotóinak festményeiből. Az iskola táncosai megyei fesztiválra készülnek.

– Minden évben, legtöbbször vendégelőadó meghívásával megemlékezünk a jeles napokról. Ezeken az összejöveteleken olyan ismeretekkel gazdagodnak a tanulóink, amelyek a fejlődésüket szolgálják. Az idősek napján a helyi idősek otthonában műsorral és a gyermekek által készített kis ajándékkal kedveskednek az ezüsthajúaknak – magyarázta az igazgatónő.

Az iskola jó kapcsolatot ápol a különböző szervezetekkel. Az év során ennek köszönhetően ötven tanulójuk egy felejthetetlen napot töltött el Budapesten, a Média Értékes Oktató Központ Bűvösvölgyében. Egy másik alkalommal, egy újabb patronálónak köszönhetően ugyancsak a fővárosban, az állatkertben és a múzeumban jártak az endrefalvai diákok.

– Fontosnak tartjuk a szülőkkel való együttműködést. Jól működik az iskolánkban a szülők klubja, ahol adott témákról beszélgetünk, cserélünk gondolatot. A védőnő a házi előadónk közé tartozik. Ő a gyermekek számára is több alkalommal tart különböző jellegű foglalkozásokat. A szülők klubja arra is jó, hogy a szülők megismerjék az iskolában folyó munkát. Családi délutánokat szervezünk, amelyre tíz-tizenöt családot hívunk meg. Ezek az összejövetelek egyfelől erősítik a szülők és a tanárok kapcsolatát, másrészt – miután a gyermekek is részt vesznek rajta – a családi kohézióra is jó hatással van – fogalmazott Antalné Varga Katalin.

Szenográdi Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában