Helyi közélet

2016.11.04. 07:42

Cél a gazdaság tovább erősítése

fenyvesi

Napjaink fontos tőkéje az információ birtoklása. Nem árt tisztában lenni azzal, hogy egy adott közösség vagy egyén, milyen feltételek mellett, milyen pályázatokban vehet részt. Erre a kérdésre volt hivatott választ adni a tegnapi tanácskozás Szécsényben, a városháza díszterében.

Szécsény. A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat és a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. szervezésében polgármesterek, vállalkozók, civil szervezetek vezetői kaptak tájékoztatást a 2014-2020-as időszakra szóló európai uniós pályázati lehetőségekről. A házigazdák nevében, dr. Harikné dr. Havasi Beáta, Szécsény alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket.

Balla Mihály országgyűlési képviselő, megyei fejlesztési biztos rövid áttekintést adott megyénk gazdasági helyzetéről, amely hét százalékkal nőtt, de utalt arra, hogy nem lehetünk elégedettek az elért eredménnyel. A polgármestereknek azt mondta, amennyiben nem nyernek az európai uniós pályázaton, a projektet később is benyújthatják országos felhívásra. Hangsúlyozta, hogy a különböző pályázatok mind egy célt szolgálnak: hazánk gazdaságának további erősítését.

[caption id="" align="aligncenter" width="3008"] Varga Béla mikro-, kis- és középvállalkozások hitelfelvételének lehetőségéről, a fiatalok vállalkozóvá válásának támogatásáról beszélt (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

Fontosnak nevezte a fiatalok bekapcsolását a gazdaság vérkeringésébe, amelyet több európai uniós támogatási lehetőség is segít. Elemezte Nógrád megye úthálózatának az állapotát, amely téren 2010-től jelentős beruházások történtek meg, de bőven van tennivaló. Éppen ezért jövőre folytatódik megyénkben az utak felújítása, korszerűsítése és a hidak építése.

Balla Mihály arra biztatta a jelenlévőket, hogy kövessék figyelemmel a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat és a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. honlapját annak érdekében, hogy a legfrissebb információkról tájékozódjanak.

Varga Anett tanácsadó a „Ginop-pályázatok szerepe a terület- és gazdaságfejlesztésben” címmel tartott előadást.

Bíró Anna, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Nógrád megyei területi felelőse részletes áttekintést adott a vidékfejlesztési programon belül az önkormányzatok pályázati lehetőségéről. Röviden bemutatta megyénk mezőgazdaságának speciális helyzetét. Három városunk, Balassagyarmat, Salgótarján, és Bátonyterenye – nem tipikus mezőgazdasági települések – kivételével a megye összes helysége élhet a harminchét féle pályázati lehetőséggel. Arra kérte a polgármestereket, hogy a nagyobb értékű gépek beszerzésére közösen pályázzanak. Elmondta, hogy az önkormányzatok kezelésében lévő külterületi földutak felújítására is írnak ki felhívást.

[caption id="" align="aligncenter" width="2794"] Fontos kérdésekre kaptak választ a tanácskozás résztvevői (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

Varga Béla, a Nógrád Megyei Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezető igazgatója mikro-, kis- és középvállalkozások hitelfelvételének lehetőségéről, a fiatalok vállalkozóvá válásának támogatásáról beszélt.

– A mikrohitelt kezdő és régebben működő vállalkozók is igénybe vehetik. A felvett összeg több mindenre is felhasználható, ami az illető vállalkozásával összefügg. A fiatalok vállalkozóvá válásának támogatásában minden 18-30 év közötti személy részt vehet, aki munkanélküliként van regisztrálva. Feltétele a támogatásnak, hogy az alapképzésben részt vegyen, rendelkezzen egy üzleti tervvel. Ebben az esetben hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást kap a vállalkozásának a beindításához – fejtette ki Varga Béla.

Ürmössy Ákos, a Magyar Közúti Nonprofit Zrt. Nógrád Megyei Igazgatóság igazgatója az országos közutak felújítási lehetőségeiről szólt, s részletesen  kitért megyénk úthálózatának fejlesztésére. 2016-ban 69 milliárd forintot fordítottak erre, jövőre ez az összeg várhatóan 100 milliárd forint lesz.

Szenográdi Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában