Helyi közélet

2016.09.21. 06:04

Végre válaszokat kaphatnak a dolgozók

fenyvesi

Múlt csütörtök óta zárva vannak a Palóc Nagykereskedelmi Kft. által működtetett CBA-boltok. Eleinte arról szóltak a hírek, hogy leltároznak, s hétfőn újra nyitnak az üzletek. De ez nem történt meg, a dolgozók – információink szerint – otthonukban várják a fejleményeket, egyelőre kétségek között. Ma előrelépés várható az ügyükben: a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nógrád Megyei Képviselete tájékoztatást tart a Palóc Nagykereskedelmi Kft.-nél kialakult helyzetről.

NMH-információ. Hetek óta foglalkozik lapunk a Palóc Nagykereskedelmi Kft. körül kialakult helyzettel. A mintegy 1300 dolgozót és a megye közel 90 üzletét érintő „rémálom” induló információja az volt, hogy a CBA legfontosabb kelet-magyarországi franchise-partnere, az elmúlt években masszív veszteségeket halmozott fel, tavaly már 1,9 milliárdos mínuszban zártak. Ezek az anyagi problémák az üzletek bezárásához vezethetnek – aggódtak sokan.

Aztán a múlt csütörtökön leltározás címszóval felkerültek a képzeletbeli lakatok az ajtókra, igaz, akkor még abban a reményben, hogy a termékek számadása után, hétfőn újra nyitnak a boltok. Pénteken azonban csődöt jelentett a cég maga ellen és az üzletek továbbra is zárva maradtak. A csőd bejelentése meglepő volt, hiszen úgy tudtuk, hogy a cég tárgyal lehetséges vevővel, egyes információk szerint a konkurenciával.

Leírtuk, hogy a csőd abban segíthet a dolgozóknak, hogy így lehetőségük van az elmaradt bérüket a bérgarancia alapból megkapni. Sajnos ez is hónapokat vehet igénybe. Az országos sajtó is felkapta az ügyet, a Népszava tegnap lincshangulatról tájékoztatott, mégpedig a következőképpen: „Sokan nem kapták meg a fizetésüket a Palóc Nagykereskedelmi Kft. 1300 dolgozója közül és jó néhány gyeden lévő kismama is hiába várja a pénzét, mert a cég mint tb-kifizetőhely nem utalt. A kft legtöbb dolgozójának nincsenek tartalékai, sokan hátrányos helyzetűek. Elkeseredettségüket egyikük úgy jellemezte: „lincshangulat alakult ki” – olvasható cikkük felvezetésében.

Egy lapunknak nyilatkozó munkatárs elmondta, hogy megyénkben is van olyan család, ahol mindenki a hálózat boltjában dolgozott. Elmondták azt is, hetek óta várják, hogy a cég vezetése nyilatkozzon arról, hogy mi lesz a munkavállalók sorsa. A munkavállalóknak megfontoltan kell eljárniuk, lépni egyelőre nem mernek semmilyen irányba sem. Ebben a helyzetben nyújthat segítséget nekik a mára meghirdetett tájékoztatás, amelyet a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének Nógrád Megyei Szervezete hívott össze 13 órára a szakszervezeti szövetség salgótarjáni székházába.

Lapunk jelen lesz az eseményen és holnapi számunkban részletes tájékoztatást adunk az ott elhangzottakról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában