Helyi közélet

2016.07.15. 02:00

Nizzai tömeges gázolás - A francia elnök szerint egyértelműen terrortámadást követtek el

fenyvesi

Terrortámadásnak nevezte a nizzai tömeges gázolást Francois Hollande francia elnök péntek hajnalban a francia nemzethez intézett beszédében.

Párizs/Nizza. "Július 14-én, a nemzeti ünnep napján mértek ránk csapást, azon a napon, amely a szabadság jelképe számunkra" - mondta. "A nizzai támadás terrorista jellegét nem lehet vitatni" - hangsúlyozta az államfő, aki arról számolt be, hogy legalább 77 halálos áldozata van a merényletnek, a halottak között több gyermek is van, és húsz sebesült állapota még válságos.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Rendőrök és egy mentőautó a franciaországi Nizzában történt terrorcselekmény helyszínén, ahol egy teherautó belehajtott a nemzeti ünnep alkalmából rendezett tűzijáték idején a tömegbe 2016. július 14-én este. Több mint 70 ember életét vesztette, sokan megsebesültek a gázolásban és az azt követő lövöldözésben. Az embertömegbe gázoló teherautó sofőrjét lelőtték. (MTI/AP/Ciaran Fahey)[/caption]

Hollande jelezte, hogy további három hónappal meghosszabbítják a tavaly november 13-i párizsi merényleteket követően életbe léptett rendkívüli állapotot (amelyről előző nap még azt mondta, hogy július 26-tól feloldják). Ennek érdekében magas készültségi fokon fogják tartani a Sentinelle (Őrszem) hadművelet keretében létrehozott tízezer fős különleges katonai erőt - tette hozzá az elnök, aki a tartalékosokat is felszólította, hogy segítsék a rendőrség és más rendfenntartó szervek munkáját, elsősorban a határok ellenőrzésében. Közölte, hogy a rendkívüli állapot meghosszabbításáról szóló törvénytervezetet a jövő héten fogja a parlament elé terjeszteni. Franciaország egésze az iszlám terrorizmus fenyegetése alatt áll - mondta Hollande, aki beszédében szükségesnek nevezte, hogy tovább erősítsék a katonai jelenlétet Irakban és Szíriában. "Saját hátországukban fogunk a jövőben is csapást mérni azokra, akik saját földünkön támadnak meg bennünket" - szögezte le.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Katonák őrködnek egy kordonnal lezárt területen a franciaországi Nizzában, ahol egy teherautó belehajtott a nemzeti ünnep alkalmából rendezett tűzijáték idején a tömegbe 2016. július 14-én este. Ezután a merénylők lőni kezdtek az emberekre, majd tűzharcba keveredtek a rendőrökkel is. Több mint 70 ember életét vesztette, sokan megsebesültek. Az embertömegbe gázoló teherautó sofőrjét lelőtték. (MTI/AP/Ciaran Fahey)[/caption]

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter - aki a párizsi válságtanácskozás után Nizzába utazott - a sajtónak elmondta: az ő információi szerint már nyolcvanra emelkedett a nizzai tömeges gázolás halálos áldozatainak száma, 18 ember továbbra is válságos állapotban van. A terrorakcióként kezelt teherautós ámokfutás helyszínén péntek hajnalban tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a legnagyobb fokú éberségre van most szükség, mert - mint fogalmazott - "háborúban állunk a terroristákkal, akik mindenáron, szélsőségesen erőszakos módon akarnak lesújtani ránk".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában