Helyi közélet

2016.07.14. 06:07

Japán császári udvar: Akihito nem tervezi lemondását

fenyvesi

"Minden valóságalapot nélkülözőnek" nevezte a japán császári udvarmester helyettese azokat a híreket, amelyek szerint Akihito császár távozni készül trónjáról.

Tokió. A 82 éves császár lemondása még a legbelsőbb körökben sem merült fel - tudta meg csütörtökön az AFP francia hírügynökség tokiói udvari forrásokból. Az NHK japán állami tévécsatorna előző nap az uralkodóházhoz közel álló forrásokra hivatkozva arról adott hírt, hogy Akihito néhány éven belül most 56 éves fiára, Naruhitóra bízná a Krizantém trónt. A császár állítólag azzal indokolta döntését, hogy olyasvalakinek kellene a trónon ülnie, aki gond nélkül el tudja látni az uralkodással járó kötelezettségeket.

Bár Akihitónak nincsenek komoly egészségi problémái, a tervek szerint fokozatosan csökkentenék az államfői tisztség miatt rá nehezedő terheket, és ritkítanák a hivatalos találkozókat, fogadásokat és utazásokat. A japán császár nem rendelkezik politikai befolyással, szerepe kizárólag jelképes. A nagy tiszteletnek örvendő Akihito 1989. január 7-én, az akkor 87 éves Hirohito császár halála után lépett trónra. Ő volt az első japán császár, aki ellátogatott Kínába 1992-ben. Japánban több mint kétszáz éve nem mondott le uralkodó, és a jelenlegi törvények ezt nem is teszik lehetővé.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában