Helyi közélet

2015.06.04. 08:20

Hősök Napja Őrhalomban

fenyvesi

Őrhalom. A községben a katolikus templom kertjében rendezték meg múlt hét vgén a hősök napi megemlékezést. Horváth Bertalan plébános köszöntőjét követően Farkas Egon polgármester szólt a hallgatósághoz. Röviden kitért a Hősök Napja eredetére, amikor az első világháború után Abele Ferenc vezérkari őrnagy indítványára minden egyes magyarlakta településen különböző emlékművek – szobrok, táblák, kövek – készültek a harcokban elesett katonákra való tisztelgésül. Hozzátette, ez az ünnep sokak számára több mint egyszerű megemlékezés. Sokan élnek még ma is azok közül, akik annak idején elbúcsúztak családtagjaiktól, aztán nem látták többé a hadbavonult rokonaikat, akiknek az édesapja, nagyapja, dédapja soha nem tért vissza a frontról, és akiknek nevei ott olvashatók a templom falán, kőbe vésve. Mivel a hősi halottak sohasem kaphatták meg a méltó végtisztrességet, ezért ez az emléknap egyben gyászszertatás is.

[caption id="" align="aligncenter" width="671"] Farkas Egon polgármester beszédét mondja[/caption]

A rendezvényt kísérő műsorban fellépett László Péter, Menyhárt Éva, Rados Zsófia, Majer Zsolt, Hegedűs Andor és a katolikus templom énekkara. H.H.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában